Ο πληθωρισμός τρώει μισθούς και καταθέσεις – Πού έρχονται νέες αυξήσεις-φωτιά

Λίστα με τις αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων τον επόμενο μήνα – Στα ύψη και τα κρέατα ενόψει Πάσχα – Πλήττονται χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Αντιμέτωπα με ένα πρωτοφανές πληθωριστικό σπιράλ, που μειώνει δραματικά εισοδήματα και καταθέσεις, ναρκοθετώντας τα επίπεδο διαβίωσης, βρίσκονται τα νοικοκυριά στη χώρα μας, καθώς το κύμα ακρίβειας εντείνεται ταχύτατα μήνα με τον μήνα.

H εκρηκτική αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη πληθωρισμού, που τροφοδοτείται από τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση η οποία έχει επηρεάσει πλέον το σύνολο των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης, στο 8% από 6,3% τον Φεβρουάριο δείχνει ότι την προσεχή Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει μεταβολή του εθνικού δείκτη καταναλωτή κατά 9%,που θα αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Ακόμα και ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προειδοποίησε για ποσοστά πληθωρισμού τα οποία δεν είχαμε ξαναδεί εδώ και σαράντα χρονιά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει προετοιμασία για μια περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας, καθώς δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αισιοδοξία για το τέλος των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Αλλωστε η ακρίβεια και η συνακόλουθη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος ασκεί ισχυρή πολιτική πίεση στην κυβέρνηση που αναγκάζεται να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό την προσεχή εβδομάδα ύψους 2 δισ. ευρώ για να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Πλήττονται χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Oι μεγάλες αυξήσεις σε προϊοντα ευρείας κατανάλωσης πλήττουν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία ανατιμώνται εβδομάδα με την εβδομάδα.

Οι συνεχείς ανατιμήσεις λειτουργούν αρνητικά για τις καταθέσεις. Εκτός από τη μηνιαία μείωση της αγοραστικής δύναμης, ο πληθωρισμός χτυπάει και τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων, οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν οφέλη λόγω των μηδενικών επιτοκίων αλλά επιπλέον υφίστανται απώλειες από τις πληθωριστικές πιέσεις που εκδηλώνονται στην οικονομία. Ευνόητα, οι καταθέσεις χάνουν σημαντικό μέρος της αξίας τους, αφού το μηδενικό επιτόκιο κατάθεσης δεν καλύπτει καμία από τις πληθωριστικές απώλειες.

Το πληθωριστικό σοκ των τελευταίων μηνών μειώνει δραματικά την αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο, ειδικότερα των χαμηλόμισθων. Εκτιμάται ότι ποσό που αντιστοιχεί σε ενάμιση μέσο μισθό χάνουν τα νοικοκυριά από τις ανατιμήσεις σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών, καθώς η μηνιαία επιβάρυνση για μια τετραμελή οικογένεια υπολογίζεται ότι φτάνει με συντηρητικές εκτιμήσεις τα 151 ευρώ μηνιαίως ή 1.812 ευρώ ετησίως.

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, η μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού από 4,5% τον Αύγουστο του 2021 διευρύνθηκε τον Δεκέμβριο σε 10,4%. Τον Ιανουάριο του 2022, η προγραμματισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού περιόρισε την απώλεια αγοραστικής δύναμης μόλις κατά 0,2%, αφού χωρίς αυτήν η απώλεια θα ήταν 12,3%. Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, οι υπολογισμοί αυτοί αφορούν τον μεικτό κατώτατο μισθό. Αν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, τότε τον Ιανουάριο του 2022 η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του καθαρού κατώτατου μισθού ξεπέρασε το 14% έναντι του Ιανουαρίου του 2021, όταν η αντίστοιχη ετήσια απώλεια τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 12,1%. Την «μπαγκέτα» των ανατιμήσεων συνεχίζει να κρατά η ενέργεια -ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα-, με αυξήσεις ρεκόρ. Αυτές οι αυξήσεις γίνονται εμφανείς για κάθε νοικοκυριό όταν παραλαμβάνει τον λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου.

Αυξήσεις έως και 30% σε προϊόντα

Η ενεργειακή κρίση προκαλεί αλλεπάλληλες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, με την κατάσταση να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ουσιαστικά πρόκειται για μια παρατεταμένη ακρίβεια που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι ανατιμήσεις είναι διαρκείς, με τους καταναλωτές να μειώνουν τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα. Μάλιστα ορισμένες επιχειρήσεις του χονδρικού εμπορίου δεν έχουν συγκεκριμένους τιμοκαταλόγους, καθώς οι τιμές μπορεί να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι Έλληνας εισαγωγέας έκλεισε πριν από λίγες ημέρες συμφωνία για την παραλαβή προϊόντων σε συγκεκριμένη τιμή, η οποία αυξήθηκε κατά 15% μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές σε δεκάδες βασικά αγαθά, σε ποσοστό που θα φθάσει ακόμη και το 30%.

Η λίστα των ανατιμήσεων

Ειδικότερα, στη λίστα των προϊόντων που αναμένεται να ανατιμηθούν μέχρι τα μέσα Μαΐου περιλαμβάνονται τα εξής προϊόντα:

  • σπορέλαια από 9% έως 30%,
  • αλεύρι έως 26%,
  • ζωοτροφές έως 25%,
  • σιμιγδάλι 15%,
  • ελαιόλαδο από 9% έως13%,
  • φρυγανιές 11%,
  • μπισκότα από 6% έως 11%,
  • ψωμί για τοστ 12%,
  • παξιμάδια 11%,
  • ψωμί 8%,
  • αλλαντικά 6%,
  • κρουασάν 20%,
  • χαρτικά 10%,
  • μαρμελάδες 10%,
  • ρύζι 7,5%,
  • οδοντόκρεμες 5%,
  • υγρό πιάτων 9%,
  • τσάι 5%,
  • τυριά από 1,5% έως15%,
  • γάλα και χυμοί 3%

Σημαντικές είναι οι ανατιμήσεις και στα κρέατα. Ενδεικτικά το ελληνικό αρνί πωλείται σήμερα από 6,5 ευρώ έως 7 ευρώ το κιλό (από 5,30 ευρώ έως 5,80 ευρώ το κιλό πέρυσι), το κατσίκι από 6,6 ευρώ έως 7,20 ευρώ (από 5,5 έως 6 ευρώ πέρυσι), τα χοιρινά από 2,6 ευρώ έως 2,8 ευρώ (από 2,2 ευρώ έως 2,4 ευρώ πέρυσι) και τα εγχώρια μοσχάρια από 5,6 ευρώ έως 6,2 ευρώ το κιλό (από 4,6 ευρώ έως 5,6 ευρώ το κιλό πέρυσι). Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών στα κρέατα, εκτός από το υψηλό κόστος της ενέργειας, παίζουν και οι συνεχείς ανατιμήσεις στις ζωοτροφές, οι οποίες μέχρι σήμερα ξεπερνούν το 60%. ενώ περίπου 25% ακόμη θα σημειώσουν άνοδο τις αμέσως επόμενες ημέρες.

imerisia.gr