“Οσμή σκανδάλου” στην Κοζάνη για προγράμματα κατάρτισης, μετά την καταγγελία για το ΕΒΕ που έγινε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία στη συνέχεια ενημέρωσε την OLAF (Ευρωπαική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης), που προχώρησε στα τέλη Ιανουαρίου σε εξονυχιστικούς ελέγχους στα γραφεία και σε σχετικούς φακέλους του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου της περιοχής μας.
Το σημαντικό αυτό θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του ANT1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως “ψάχνουν 3,2 εκατομμύρια ευρώ μόνο στην Κοζάνη. Καταλαβαίνεις ότι έχουμε πολλά να δούμε. Οι καταγγέλλοντες στράφηκαν στην Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της Απάτης (ΟΛΑΦ) .Το πρόγραμμα αφορά το διάστημα 2017-2021. Στις καταγγελίες σημειώνεται, ότι πήρε μέρος, μία μόνο εταιρεία, όπως σχεδόν σε όλα τα σχετικά προγράμματα“.
«Το έργο έχει υλοποιηθεί, και είχε θετικό αποτέλεσμα για την τοπική κοινωνία. Ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες σε επιμελητήρια της περιοχής εμφανίστηκε πάλι μόνο μια εταιρεία που πήρε παρόμοιο έργο», ανέφερε στη συνέχεια.
Στο δε ερώτημα αν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό αυτός ο έλεγχος, ο Τάσος Τέλλογλου, επεσήμανε, «Όχι, στις 12 Δεκεμβρίου του 2025 έγινε καταγγελία εταιρείας κέντρου επαγγελματικής κατάρτισης για προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόληση ύψους 140 εκ. ευρώ στην ευρωπαϊκή εισαγγελία. Η κατάρτιση είναι ένας από τους τομείς που η εισαγγελία ερευνά κατά προτεραιότητα .
Δείτε το βίντεο και αναλυτικά εδώ:
Το πρώτο σχόλιο του προέδρου του ΕΒΕ Γιάννη Μητλιάγκα
Το Kozanimedia επικοινώνησε το μεσημέρι της Πέμπτης με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Κοζάνης Γιάννη Μητλιάγκα, ο οποίος επιβεβαίωσε πως το διάστημα 20-23 Ιανουαρίου στελέχη της OLAF βρέθηκαν στην περιοχή, ζήτησαν και έλαβαν όλα τα σχετικά στοιχεία. Ο ίδιος σημειώνει πως το Επιμελητήριο είναι στη διάθεση όλων των αρχών, προκειμένου να ερευνηθεί κάθε πτυχή του ζητήματος, μέχρι και σήμερα.
Η ανακοίνωση του Νίκου Σαρρή
Με αφορμή το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε, την 18.02.2026 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 των 18:45, έχω δεχθεί πλήθος τηλεφωνημάτων από συνεργάτες, συναδέλφους, φίλους και συμπολίτες μου, οι οποίοι εύλογα ζητούν από εμένα διευκρινίσεις.
Ειδικότερα, παρουσιάστηκε ρεπορτάζ από τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου για ελέγχους που γίνονται στα εμπορικά επιμελητήρια και σε προγράμματα κατάρτισης που διαχειρίστηκαν με ευρωπαϊκά κονδύλια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διερευνά ποσό 3,2 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά το Επιμελητήριο Κοζάνης και τρία γειτονικά επιμελητήρια.
Η υπόθεση ξεκίνησε από καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία διαβιβάστηκε στον OLAF, που πραγματοποίησε αυτοψία στην Κοζάνη. Στο ρεπορτάζ λέχθηκε ότι η αυτοψία του OLAF αφορά ένα πρόγραμμα «που έτρεξε από το 17 έως το 21» ότι αφορά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο και αφορά λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας, ξεκαθαρίζω κατηγορηματικά ότι η επίμαχη καταγγελία και η σχετική έρευνα δεν αφορούν τη διαχειριστική περίοδο 2017–2021, κατά την οποία διετέλεσα Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης. Οποιαδήποτε σύνδεση της υπό διερεύνηση υπόθεσης με τη θητεία μου είναι εσφαλμένη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Για την προστασία της τιμής και της επαγγελματικής μου υπόληψης, έχω ήδη αναθέσει στους νομικούς μου συμβούλους την αποστολή εξώδικης δήλωσης προς τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ζητώντας την άμεση και ρητή αποκατάσταση της αλήθειας.
Η καταγγελία Ζεμπιλιάδου
Θα πρέπει να σημειωθεί πως σχετική αναφορά-καταγγελία είχε κάνει η επικεφαλής της παράταξης “Ελπίδα” Γεωργία Ζεμπιλιάδου to 2024:


