“Αυλαία” των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα Γενικά Λύκεια και η διόρθωση των γραπτών στα βαθμολογικά κέντρα συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς ώστε σε δύο εβδομάδες από τώρα το υπουργείο Παιδείας να είναι σε θέση να δώσει στη δημοσιότητα τους βαθμούς των υποψηφίων.
Ήδη, η πρώτη εικόνα από τα βαθμολογικά κέντρα δίνει τις τάσεις που διαμορφώνονται ως προς τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
Οι αυξομειώσεις ανά Επιστημονικό Πεδίο
Ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Γιώργος Χατζητέγας, μιλώντας στο TheTOC.gr, εκτιμά από τα μέχρι στιγμής στοιχεία ότι οι φετινές βάσεις θα παρουσιάσουν μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με τις βάσεις της προηγούμενης χρονιάς. Ειδικότερα:
Στο Πρώτο Επιστημονικό Πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών, τα θέματα ήταν ελαφρώς δυσκολότερα στα Αρχαία Ελληνικά, χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στην Ιστορία, ενώ πολύ καλές είναι οι επιδόσεις στην Κοινωνιολογία.
Στο κοινό μάθημα όλων των Επιστημονικών Πεδίων, τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η νέα δομή του διαγωνίσματος δυσκόλεψε σε έναν βαθμό τους υποψηφίους και αυτό απιοτυπώνεται ήδη στα βαθμολογικά κέντρα.
Οι βαθμολογητές λένε ότι είναι σαφώς χειρότερες οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με πέρσι και κατά μέσο όρο οι βαθμολογίες κινούνται από μισή έως μια μονάδα κάτω σε σχέση με τα περσινά στοιχεία για το μάθημα.
“Στο γενικό σύνολο του Α’ Επιστημονικού Πεδίου, αν συνεκτιμήσει κανένας ότι έχουν φύγει οι συντελεστές βαρύτητας, δεν θα δούμε παρά οριακές ματαβολές σε σχέση με τις περισινές βάσεις”, σημειώνει ο κ. Χατζητέγας.
Ερωτήματα επιπέδου πρωτοετή φοιτητή στη Χημεία
Στο Β’ Επιστημονικό Πεδίο (Τεχνολογικές και Θετικές Σπουδές) και σε σχέση με την Νεοελληνική Γλώσσα η εικόνα είναι ίδια με εκείνη των υποψηφίων του Α’ Επιστημονικού Πεδίου. Όμως στα Μαθηματικά, στη Φυσική και στη Χημεία (σήμερα) τα θέματα είχαν βαθμό δυσκολίας μεγαλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά στη Χημεία τα θέματα κρίθηκαν πολύ απαιτητικά και σε ορισμένα ερωτηματα είχαν ένα στυλ εξέτασης πρωτοετών φοιτητών Χημείας. “Όμως -αναφέρει ο κ. Χατζητέγας- πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι στο Β’ και στο Δ’ Επιστημονικό Πεδίου έχουμε σχεδόν ελεύθερη πρόσβαση. Μπορεί να δούμε σε σχέση με πέρσυ μια πτωτική τάση, αλλά δεν θα είναι ιδιαίτερης σημασίας γιατί… όλοι σχεδόν περνάνε”.
Σε ποια ιατρικά τμήματα θα μπουν με βάσεις 6. 500 -7.000 μορίων
Ως προς τις Ιατρικές Σχολές του Γ’ Επιστημονικού Πεδίου (Σπουδές Υγείας και Ζωής) και τα δημοφιλή τμήματα Φαρμακευτικής, Οδιοντιατρικής, Βιολογίας κλπ, οι σχολές παραμένουν υψηλής ζήτησης και για πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους. Ωστόσο εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και σχοπλές σε περιφερειακά τμήματα οι οποίες θα παρουσιάσουν χαμηλές βάσεις της τάξεως των 6. 500 -7.000 μορίων.
Στο Δ’ Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής), το τελευταίο μάθημα που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι κρίθηκε από τους ίδιους μάλλον εύκολο και αναμένονται καλύτερες από τις περσινές επιδόσεις. Και σε αυτό το Πεδίο, δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές στις βάσεις.