Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
Αρχική Ελλάδα Κοινωνία Πώς και πότε θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα

Πώς και πότε θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα

Επί τάπητος μπαίνει πλέον το κυβερνητικό πλάνο εξόδου από την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, καθώς ο

Κυριάκος Μητσοτάκης, το επιτελείο του και οι επιστήμονες ετοιμάζονται να ανοίξουν τον δρόμο για κλιμακωτή και σε αργούς ρυθμούς άρση περιορισμών και απαγορεύσεων.

Ηοριστικοποίηση της στρατηγικής επανόδου, η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει προετοιμασίες και αποφάσεις ανά επτά ημέρες αρχής γενομένης από τις 4 Μαΐου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, έχει μπει στην τελική ευθεία.

Πρόθεση του Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Τα Νέα”, είναι η έγκαιρη ανακοίνωση συνολικά ενός ενιαίου σχεδίου, όπως θα καταρτιστεί στις διαδοχικές συσκέψεις της task force κυβέρνησης και ειδικών, υπό τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσο έως τις 27 Απριλίου. Αρμόδιες πηγές επιμένουν ότι το πλάνο θα είναι δυναμικό, ανάλογα με τις συνθήκες και ότι θα εφαρμοστεί σε δόσεις. Προς το παρόν η 4η Μαΐου δείχνει ότι θα σηματοδοτήσει το πρώτο σκέλος της επιχείρησης “άνοιγμα” με μικρά βήματα άρσης των περιορισμών που θα κλιμακώνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα και με βαθιά αξιολόγηση επιπτώσεων ανά δύο εβδομάδες κατά τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Επικρατεί η σκέψη για επανεκκίνηση από την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου και όχι μετά τις 11 Μαΐου των μικρών εμπορικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπό προϋποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” και του OPEN, ο οδικός χάρτης άρσης των μέτρων.

Η 4η Μαΐου αναμένεται να σηματοδοτήσει το πρώτο “άνοιγμα” στο οποίο αναμένεται να λειτουργήσουν και τα μικρά εμπορικά καταστήματα, μικρά καφέ και εστιατόρια αλλά και να υπάρξει μερική αποκατάσταση στην κυκλοφορία. Οι ευπαθείς ομάδες και οι μεγάλες ηλικίες θα παραμείνουν υπό περιορισμό. Εισήγηση υπάρχει να αρχίσει και η λειτουργία των υποθηκοφυλακείων.

11 Μαΐου: Αποφάσεις για μεγαλύτερης κλίμακας απελευθέρωση επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελμάτων. Πρώτες αποφάσεις για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Καθορίζονται αυστηρές προϋποθέσεις παρουσίας κόσμου στους κλειστούς χώρους (ελεγχόμενη είσοδος σε μαγαζιά ανάλογα με τα τετραγωνικά τους κλπ). Αναμένεται και η επαναφορά του Δακτυλίου.

18 Μαΐου: Εφόσον έχει επιστρέψει στις τάξεις η Γ’ Λυκείου, αναμένονται προετοιμασίες για την επιστροφή σταδιακά των μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Συζητήσεις για ελεγχόμενη λειτουργία εστιατορίων και μπαρ, τα οποία πιθανότατα θα εξαιρεθούν από το πρώτο κύμα “επανεκκίνησης”.

Τέλη Μαΐου: Έως τότε αναμένεται να ενισχυθεί η λειτουργία των υπουργείων και κρίσιμων υποδομών του Δημοσίου που σήμερα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Έως τέλη Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα διοικητικά δικαστήρια.

Αρχές καλοκαιριού: Σχεδιάζεται να λειτουργήσουν ξανά τα πολυκαταστήματα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι πολιτιστικοί χώροι και τα μουσεία.

Τέλη Ιουνίου: Θα επαναλειτουργήσουν και ορισμένες μικρές, ξενοδοχειακές μονάδες.