Είμαστε στα μέσα της νηστείας για την Σαρακοστή με το Πάσχα 2025 να τιμάται φέτος την Κυριακή 20 Απριλίου. Το διατροφολόγιο της σαρακοστιανής νηστείας είναι ιδιαιτέρως αυστηρό καθώς όσοι επιλέξουν να το τηρήσουν από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τέλους θα νηστέψουν 48 γεμάτες μέρες με ένα περιθώριο μόλις δύο ημερών να φάνε ψάρι. Η νηστεία για το Πάσχα είναι απαιτητική καθώς διαρκεί πολύ όμως αποτελεί και μια καλή ευκαιρία για διατροφικό «εξαγνισμό» από κορεσμένα λίπη.
Σαρακοστή 2025: Γιατί την Κυριακή των Βαΐων τρώμε ψάρι και «σπάμε» τη νηστεία
Κι όμως η Εκκλησία δίνει στους νηστεύοντες τη δυνατότητα κατάλυσης της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής για δύο μέρες στις οποίες επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού. Η πρώτη κατάλυση της νηστεία ήταν ανήμερα του Ευαγγελισμού, την 25η Μαρτίου με την πρωτοκαθεδρία του μπακαλιάρου που έδωσε μια άλλη γεύση στα πιάτα όσων νηστεύουν. Η αμέσως επόμενη μέρα που «σπάμε» τη νηστεία της Σαρακοστής είναι η Κυριακή των Βαΐων.
Μια γιορτινή μέρα για την εκκλησία με ιδιαίτερο συμβολισμό και σημασία για τους χριστιανούς. Είναι η μέρα που ο Ιησούς έφτασε στα Ιεροσόλυμα, όπου ο κόσμος τον υποδέχτηκε «μετά βαΐων και κλάδων». Είναι η μέρα μεταίχμιο μεταξύ της νηστείας της Σαρακοστής και εκείνης της Μεγάλης Εβδομάδας αποτελώντας το τελευταίο χαρμόσυνο ορόσημο πριν την εβδομάδων των Αγίων Παθών που είναι κατεξοχήν περίοδος πένθους και περισυλλογής.
Φέτος η Κυριακή των Βαΐων «πέφτει» την επόμενη Κυριακή 13 Απριλίου και αποτελεί το μεσοδιάστημα από τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής και τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας ίσως είναι η αυστηρότερη νηστεία του ορθόδοξου δόγματος. Ξεκινά το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων οπότε αρχίζουν οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στην εκκλησία, και κορυφώνεται τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, που κάποιοι δεν τρώνε ούτε λάδι.
Γιατί το ψάρι απαγορεύεται στη νηστεία αλλά επιτρέπονται τα θαλασσινά
Ο γενικός κανόνας της νηστείας είναι ότι απαγορεύεται η κατανάλωση τροφών που περιέχουν αίμα, δηλαδή κρέας και ψάρι. Πιθανολογείται ότι το συγκεκριμένο έθιμο έχει τις ρίζες του στην εβραϊκή παράδοση, αφού οι Εβραίοι απέφευγαν τις τροφές που είχαν αίμα κατά την περίοδο πριν το Πάσχα. Τα θαλασσινά δεν έχουν αίμα όποτε οι πρωταγωνιστές δικαίως στο σαρακοστιανό τραπέζι είναι τα καλαμαράκια, το χταπόδι, οι γαρίδες, οι σουπιές, τα μύδια και γενικά τα οστρακοειδή.
Πηγή: dnews.gr