Σεισμοί στο Άγιο Όρος: Σύσκεψη στο Κλιματικής Κρίσης, συστάσεις προς μοναχούς και επισκέπτες

Συνολικά 8 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ σημειώθηκαν στο Άγιο Όρος, με μεγαλύτερο τον σημερινό των 5,3 Ρίχτερ.

Διαδικτυακά συνεδρίαση το Σάββατο η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ μετά τους διαδοχικούς σεισμούς που σημειώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο Άγιο Όρος.

Η συσκέψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Παπαευσταθίου και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο ΠΣ, Θεόδωρο Βάγια.

Τα μέλη της Επιτροπής αφού εξέτασηαν ότα τ αμέχρι τώρα δεδομένα, διατυπωσαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

1. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στο Άγιο Όρος, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα έως τώρα δεδομένα, περιορίζεται έως σήμερα στον ίδιο σεισμογόνο χώρο της σεισμικής ακολουθίας που έχει ξεκινήσει από τον προηγούμενο Ιούνιο, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία ενεργοποίησης παρακείμενων ρηξιγενών ζωνών.
Το πλήθος των σεισμών με μέγεθος μεγαλύτερο του 4 Ρίχτερ από την έναρξη της δραστηριότητας ανέρχεται σε 8, το δε μέγιστο μέγεθος είναι 5,3 Ρίχτερ (σημερινός σεισμός).

2. Η επιτροή απευθύνει σύσταση προς τους μοναχούς και τους επισκέπτες να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίσματα που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες. Επίσης προτείνεται να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις.

3. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου εφόσον κριθεί σκόπιμο.