Τα 5 φρούτα και λαχανικά που περιέχουν τοξικά φυτοφάρμακα

Ποια φρούατα και λαχανικά χριάζονται περισσότερο νερό.

Ανάμεσα στις συχνότερα ανιχνεύσιμες χημικές ουσίες σε δείγματα φρούτων και λαχανικών περιλαμβάνονται αντιμυκητιασικά φυτοφάρμακα, όπως η φλουδιοξονίλη, η πυρακλοστροβίνη, η μποσκαλίδη και η πυριμεθανίλη.

Τα μήλα, μαζί με τα σταφύλια, τις φράουλες, τα νεκταρίνια και το σπανάκι, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα υψηλότερα ίχνη και την ευρύτερη ποικιλία φυτοφαρμάκων που έχουν συνδεθεί με καρκίνο και αναπαραγωγικά προβλήματα, σύμφωνα με έρευνα της Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας (EWG).

Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Ο οργανισμός προειδοποίησε ότι ένας συνδυασμός χημικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη στην ανθρώπινη υγεία λόγω των τοξινών που απελευθερώνονται όταν αλληλεπιδρούν.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η φλουδιοξονίλη ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στο DNA, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Παράλληλα, η μποσκαλίδη έχει συσχετιστεί –σε σπάνιες περιπτώσεις– με κυτταρικές βλάβες, οι οποίες, σύμφωνα με επιστημονικές ενδείξεις, μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Η πυριμεθανίλη, αν και χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλή τοξικότητα για τον άνθρωπο, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ορμονική ισορροπία σε ζώα, με πιθανές επιπτώσεις στη γονιμότητα και την αναπαραγωγή.

Όπως δηλώνει ο Δρ. Alexis Temkin, ανώτερος τοξικολόγος του Οργανισμού EWG (Environmental Working Group), «αναδυόμενα στοιχεία υποδεικνύουν ότι πολλά ευρέως χρησιμοποιούμενα μυκητοκτόνα ενδέχεται να διαταράσσουν τα ανθρώπινα ορμονικά συστήματα».

Σημαντικά Ευρήματα από Δοκιμές σε Τρόφιμα

Το σπανάκι ξεχώρισε αρνητικά στις δοκιμές, καθώς εντοπίστηκαν κατά μέσο όρο επτά διαφορετικά φυτοφάρμακα σε κάθε δείγμα. Σε ένα από τα δείγματα ανιχνεύθηκαν έως και 19 διαφορετικές χημικές ουσίες.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η παρουσία της περμεθρίνης, ενός νευροτοξικού εντομοκτόνου που απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χρήση σε τρόφιμα. Η ουσία αυτή βρέθηκε στα τρία τέταρτα των δειγμάτων και, σε υψηλές δόσεις, θεωρείται ότι επιδρά στο νευρικό σύστημα, προκαλώντας τρόμο ή ακόμη και επιληπτικές κρίσεις.

Τα μήλα παρουσίασαν επίσης υψηλά επίπεδα διφαινυλαμίνης – μιας χημικής ουσίας που μπορεί, υπό μακροχρόνια έκθεση, να βλάψει το αίμα, τα νεφρά, το ήπαρ και την ουροδόχο κύστη.

Ρυθμίσεις και Κανονισμοί

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί από τις επιχειρήσεις τροφίμων να συμμορφώνονται με τα επιτρεπόμενα όρια υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Ωστόσο, οι κανονισμοί δεν προσδιορίζουν όρια για το συνδυαστικό αποτέλεσμα πολλαπλών χημικών ουσιών.

Η βρετανική οργάνωση Pesticide Action Network UK επισημαίνει πως οι ρυθμιστικές αρχές καθορίζουν όρια μόνο για κάθε φυτοφάρμακο ξεχωριστά, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι ενώσεις αυτές μπορεί να γίνουν πιο επιβλαβείς όταν συνδυάζονται.

Έρευνες σε ανθρώπινα κύτταρα και ιστούς έχουν δείξει ότι τέτοιοι συνδυασμοί μπορεί να προκαλέσουν καρκινογένεση και διαταραχές στο ενδοκρινικό σύστημα – υπεύθυνο για τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη, τη σεξουαλική λειτουργία και την αναπαραγωγή. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί σύνδεση με την παχυσαρκία και την εξασθένηση της ηπατικής λειτουργίας, ακόμη και όταν η συγκέντρωση κάθε μεμονωμένου χημικού είναι κάτω από τα θεωρούμενα ασφαλή όρια.

Προτάσεις για Προστασία

Ο οργανισμός EWG προτείνει την προτίμηση βιολογικών προϊόντων, ή τουλάχιστον το καλό πλύσιμο και, όπου είναι δυνατόν, το ξεφλούδισμα φρούτων και λαχανικών.

Τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση μυκητολογικών ασθενειών, όπως το ωίδιο, και συχνά εφαρμόζονται και μετά τη συγκομιδή για την αποτροπή ανάπτυξης μούχλας κατά τη μεταφορά των προϊόντων προς την αγορά.

Πηγή: Dailymail