Ταμεία: “Απασφαλίζεται” η “βόμβα” κορονο-χρεών ύψους 2,3 δισ. ευρώ – Ποιες νέες ρυθμίσεις εξετάζονται

Αντίστροφη μέτρηση “τρέχει” για την έναρξη πληρωμής των ασφαλιστικών χρεών των επιχειρηματιών που είτε γεννήθηκαν λόγω της κορονο-κρίσης, είτε πρέπει να εξοφληθούν κατά την τρέχουσα περίοδο.

Πρώτα-πρώτα, τον επόμενο μήνα ξεκινά η πληρωμή των χρεωστικών υπολοίπων όλων των μη μισθωτών (επαγγελματιών, αγροτών κ.λπ.) από την εκκαθάριση εισφορών του 2019. Αν και οι οφειλές γεννήθηκαν το 2019, έπρεπε να πληρωθούν πέρσι. Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας, λόγω των δραματικών οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, έδωσε παράταση, η οποία λήγει τέλη Μαρτίου.

Αμέσως μετά, και συγκεκριμένα έως τα τέλη Απριλίου, θα πρέπει να καταβληθούν οι εισφορές των πληττόμενων και κλειστών επιχειρήσεων από το πρώτο lockdown. Παράλληλα, “τρέχουν” οι δόσεις των ασφαλιστικών ρυθμίσεων για τις κλειστές επιχειρήσεις, καθώς αυτές έχουν μετατοπιστεί κατά δύο μήνες, μετά το lockdown του Νοεμβρίου του 2020.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, το παραπάνω συνολικό βάρος στο οποίο πρέπει να αντεπεξέλθουν οι επιχειρηματίες ανέρχεται στα 1,6 δισ. ευρώ. Δίπλα σ’ αυτές τις “αναδρομικές” οφειλές, οι οποίες προέρχονται από οφειλές, των οποίων η παράταση δόθηκε πέρσι αλλά λήγει φέτος, έρχονται επιπλέον οφειλές τρεχουσών εισφορών μετά τον Μάρτιο του 2020 και οι οποίες ανέρχονται γύρω στα 700 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η “κληρονομιά” οφειλών από το 2020 στο 2021 φτάνει τα 2,3 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ταμείων φέτος δείχνουν παραπέρα κατρακύλα στα έσοδα από εισφορές.

Σε σχέση με τα χρεωστικά υπόλοιπα από την εκκαθάριση του 2019, προβλέπεται να πληρωθούν σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2021. Σημειώνεται πως οι εν λόγω υποχρεώσεις, όταν καταστούν ληξιπρόθεσμες, δηλαδή μετά τον Ιούλιο του 2021, μπορούν να εξοφληθούν μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων.

Όσον αφορά τις υπό αναστολή εισφορές των πληττόμενων και κλειστών επιχειρήσεων (Φεβρουαρίου – Μαΐου για τους επαγγελματίες και Φεβρουαρίου – Μαΐου για τους εργοδότες), αν δεν πληρωθούν έως 30 Απριλίου, μπορούν να ενταχθούν έως τις 31 Ιουλίου 2021 στη ρύθμιση των 12 άτοκων ή 24 έντοκων δόσεων.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως, αν και υπάρχουν σχετικές σκέψεις, στην κυβέρνηση δεν έχουν ακόμα αποφασίσει αν θα λάβουν νέα μέτρα, όπως για παράδειγμα να δώσουν μία νέα παράταση στις προθεσμίες πληρωμής των παραπάνω τριών “πακέτων” χρεών ή αν θα προχωρήσουν στη θέσπιση νέων ρυθμίσεων.

Για την ώρα, πάντως, και καθώς πυκνώνουν τα “σύννεφα” ενός νέου lockdown -π.χ. στην Αττική- σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται να δοθεί μια νέα π.χ. τρίμηνη ή και εξάμηνη παράταση, καταρχάς για τα χρεωστικά υπόλοιπα της εκκαθάρισης του 2019 για τους επαγγελματίες, πληττόμενους και μη.

Επίσης, παραμένει ένα πιθανό σενάριο, υπό τις νέες συνθήκες που επιβάλλει η εξάπλωση της υγειονομικής κρίσης, μία νέα παράταση στις πληρωμές των εισφορών του πρώτου lockdown.

Εξάλλου, σε περίπτωση που επιβληθεί ένα νέο “λουκέτο”, εν παραδείγματι στην Αττική, αναμένεται οι κλειστές, με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους, επιχειρήσεις να λάβουν παράταση ενός μήνα στην πληρωμή των δόσεών τους για ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

Πέραν των παρατάσεων, στο τραπέζι εξακολουθούν να βρίσκονται νέες ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, εξετάζεται να δοθεί δυνατότητα εξόφλησης των χρεών του πρώτου lockdown (Φεβρουαρίου – Μαΐου 2020) σε πάνω από 24 δόσεις και συγκεκριμένα ακόμα και σε 48.

Επίσης, έχει τεθεί σκέψη για ρύθμιση-σκούπα ακόμα και 120 δόσεων για όλες τις οφειλές. Επίσης, εξετάζεται να δοθεί δυνατότητα ρύθμισης των ασφαλιστικών χρεών καθ’ όλη τη διάρκεια πανδημίας, δηλαδή όχι μόνο για το πρώτο lockdown, αλλά για όλη τη περίοδο από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2020 και έπειτα.

Και αυτό καθώς η πτώση των εσόδων από τις εισφορές των εργοδοτών και των επαγγελματιών το 2020 ξεπερνά τις υπό αναστολή εισφορές της περιόδου Φεβρουαρίου – Μαΐου 2020 (300-350 εκατ. ευρώ), ξεπερνώντας τα 1 δισ. ευρώ, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη των ταμείων στο Capital.gr. Συνεπώς, οι οφειλές των επιχειρηματιών το 2020 ανέρχονται σε 700-800 εκατ. ευρώ, πέραν εκείνων που πήραν παράταση αλλά και φυσικά πέραν των χρεωστικών υπολοίπων της εκκαθάρισης του 2019. Στις απώλειες εσόδων αυτές, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε οφειλές, δεν συμπεριλαμβάνονται εκείνες (σ.σ. ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ) που καλύφτηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό στα πλαίσια σχετικών μέτρων στήριξης της απασχόλησης στις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις.

Έτσι, το συνολικό νέο βάρος οφειλών που έχει μεταφερθεί από το 2020 στο 2021 αγγίζει τα 2,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Ανοιχτό, επίσης, παραμένει αν μία τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να αφορά μόνο τις οφειλές των πληττόμενων, κλειστών ή ακόμα και των ζημιογόνων επιχειρήσεων (κατά την περίοδο της πανδημίας) ή όλων των επιχειρήσεων, με το πιθανότερο όμως σενάριο να δείχνει το πρώτο ενδεχόμενο, δηλαδή να ενταχθούν μόνο οι πληττόμενες, κλειστές και ζημιογόνες επιχειρήσεις.