Το τέλος της καραντίνας ή η αρχή μιας άλλης…. Βαρύ το τίμημα του κορωνοϊού για την Καστοριά

Βαρύ το τίμημα που κλήθηκε να πληρώσει ο νομός Καστοριάς, με 13 θανάτους και 86 επιβεβαιωμένα κρούσματατα από την αρχή της πανδημίας, που υποχρέωσε τους αρμόδιους του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας να θέσουν σε καραντίνα την Δημοτική Ενότητα της Μεσοποταμίας, παρά τις αντιρρήσεις των τοπικών αρχών, που δήλωσαν αδυναμία να διαχειριστούν μια τέτοια πρωτόγνωρη κατάσταση. Αλλά και των κατοίκων της περιοχής που έβλεπαν να πηγαίνει πίσω η καλλιεργητική περίοδος, με απρόβλεπτες συνέπειες για την παραγωγή τους.

Τελικά ύστερα από 24 ημέρες, έγινε άρση της καραντίνας στην Μεσοποταμία και των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στους τρεις Δήμους της Καστοριάς, μετά και τον μηδενισμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε από το Νοσοκομείο Καστοριάς τις τελευταίες εβδομάδες.

Ενώ στα μηνύματά τους οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες, προσπάθησαν ν΄αφήσουν πίσω το θλιβερό παρελθόν και να εμπνεύσουν αισιοδοξία για το μέλλον χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τυχόν ευθύνες στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την πανδημία από την πλευρά τους.
Με μοναδική ίσως εξαίρεση τον αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Σαββόπουλο, ο οποίος αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις που έγιναν στην διαχείριση της κρίσης από την πλευρά της Περιφέρειας.

Περισσότερο απ΄ όλα φαίνεται ότι ενόχλησε τον κόσμο – αν κρίνουμε από τα μηνύματα στο διαδίκτυο – η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από τους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι αντί να απαιτήσουν από την αρχή την άμεση ιχνηλάτιση του κορωνοϊού στην Καστοριά, από τα αρμόδια όργανα (ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία), αφέθηκαν στην “εικονολατρεία” της τηλεόρασης, στέλνοντας λάθος μηνύματα στον κόσμο!

Αντί να υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο ενημέρωσης των πολιτών από την Περιφέρεια (όπως έγινε αναγκαστικά με αρκετή καθυστέρηση) εμφανίστηκαν από το πουθενά ένα σωρό αυτόκλητοι “τηλε -μαϊντανοί”, οι οποίοι έδιναν πληροφορίες στα κανάλια επί παντός επιστητού και χωρίς καμία εξουσιοδότηση από την διοίκηση του Νοσοκομείου.

Έτσι χάθηκε ο συντονισμός της κατάστασης στα… αβαθή της αυτοπροβολής ορισμένων και όταν φτάσαμε στο “δια ταύτα”, όλοι αυτοί εξαφανίστηκαν στα μετόπισθεν, δείχνοντας ως υπαίτιους την διοίκηση του Νοσοκομείου (!)

Ένα Νοσοκομείο που ξεκίνησε ως “σημείο αναφοράς” του κροωνοϊού και κατάληξε να γίνει “Νοσοκομείου αναφοράς” αλλά άνευ χαρτοφυλλακίου…

Δηλαδή χωρίς εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό (ακομα χηρεύει η θέση του πνευμονολόγου) και με αποδεκατισμένο το νοσηλευτικό προσωπικό, μιας και το πρώτο κρούσμα που διέσπειρε τον κορωνοϊό εμφανίστηκε στο Νοσοκομείο!

Παρόλα αυτά, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα, γιατί οι κ. κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς, δεν έσπευσαν να προσέλθουν αμέσως στην Καστοριά! (όπως έκαναν αργότερα σε άλλες περιοχές) και να αντιμετωπίσουν από κοντά την εξάπλωση της πανδημίας εν τη γεννέσει της;

Ούτε όταν λίγο αργότερα υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες από το οικογενειακό περιβάλλον της 41χρονης από τα Κορέστεια, η οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες, πέθανε αβοήθητη στο σπίτι της!

Τι συνέβη λοιπόν κα ενάμυσι μήνα τώρα πυκνό πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει τα πάντα;

Μήπως πίσω απ΄ όλα αυτά υπάρχουν και σοβαρές ποινικές ευθύνες, αν προκύψει κάτι επιλήψιμο από την εισαγελική έρευνα που έχει ξεκινήσει; Ίδωμεν…

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μάθουμε ποτέ ποιός ή ποιοί διέσπειραν τον κορωνοϊό στην Καστοριά, η οποία προηγήθηκε τουλάχιστον κατά 15 μέρες τουλάχιστον από τις υπόλοιπες πόλεις της χώρας.

Και όσο κι αν ακούγεται αισιόδοξο ότι: “Πρώτοι μπήκαμε…. πρώτοι θα βγούμε από τον κορωνοϊό”, αυτή η θλεβερή πρωτιά, δεν παύει να αποτελεί μια μαύρη κηλίδα στη εικόνα της πόλης, που θα την συνοδεύει για τα επόμενα χρόνια…

Σχετική με το θέμα αυτό ήταν η ερώτηση της “Καστοριανής Εστία” προς τον Περιφεειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, χωρίς όμως η απάντηση που έδωσε να καλύπτει έστω και σε σημαντικό μέρος, τις ανάγκες που θα προκύψουν μετά το τέλος την πανδημίας:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κύριε Κασαπίδη χρόνια πολλά!
Η καραντίνα στη Μεσοποταμία έληξε…
Ο κορονοϊός όπως όλα δείχνουν υποχωρεί και αποχωρεί…
Όμως στο στίγμα για την Καστοριά παραμένει προς το παρόν ανεξίτηλο και θα τη συνοδεύει για καιρό ακόμα, πλήττοντας κυρίως την τουριστική εικόνα της πόλης.
Τι μέτρα σκέφτεστε να πάρετε για να ανατραπεί αυτή η εικόνα και να επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή της;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΣΑΠΙΔΗ

Όντως έχει γίνει το πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης της χώρας η Δυτική Μακεδονία με ιδιαίτερη έμφαση στην Καστοριά λόγω των αυξημένων κρουσμάτων και θανάτων συμπολιτών μας από τον κορωνοιό.

Ο έκτακτος σχεδιασμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή από την Περιφερειακή αρχή σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία είναι, να ενδυναμώσουμε περαιτέρω την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Δυτικής Μακεδονίας όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτισμικής και οικονομικής δραστηριότητας ώστε σταδιακά να αποκατασταθεί αυτή η εικόνα που αδικεί την περιφέρεια μας.

Εδώ στην περιφέρεια ήδη επεξεργαζόμαστε σε συνεργασία με τους αντίστοιχους αντιπεριφερειάρχες μία δέσμη μέτρων και προτάσεων στους τομείς της υγείας, της ανάπτυξης και του τουρισμού όπου θα ξεκινήσουν σύντομα να στήνονται οι σχετικές δομές.

Από την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν στοχευμένες δράσεις και θα συζητηθούν διεξοδικά τέτοιου είδους παρεμβάσεις που αφορούν όχι μόνο στη διαχείριση αυτής της εικόνας που έχει δημιουργηθεί ως πρόβλημα αλλά και στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων σε τομείς όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, η παραγωγή, η μεταποίηση κλπ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΑΤΡΙΔΗΣ