Γιατί αγαπάμε τους ξηρούς καρπούς
Οι ξηροί καρποί είναι τρόφιμο με πολλαπλά οφέλη: πλούσιοι σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, ωμέγα-3 λιπαρά, αντιοξειδωτικά και μέταλλα, ενισχύουν την καρδιά, τον εγκέφαλο, το δέρμα και το ανοσοποιητικό. Αποτελούν ιδανικό σνακ αλλά και βασικό συστατικό σε γλυκά και αλμυρά πιάτα.
Είναι όλοι το ίδιο υγιεινοί;
Με τόση ποικιλία, από αμύγδαλα και κάσιους μέχρι κουκουνάρια και μακαντάμια, είναι εύκολο να αναρωτηθεί κανείς ποιοι ξηροί καρποί είναι οι πιο ωφέλιμοι – και ποιοι κρύβουν παγίδες.
Οι ξηροί καρποί που θέλουν μέτρο
Κουκουνάρια: Αν και θρεπτικά, μπορεί να προκαλέσουν το λεγόμενο «σύνδρομο κουκουναριού» αφήνοντας μεταλλική, πικρή γεύση στο στόμα για εβδομάδες ή μήνες.
Μακαντάμια: Γευστικά και δημοφιλή, αλλά με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση.
Ο Νο1 χειρότερος ξηρός καρπός
Σύμφωνα με ειδικούς, τα αράπικα φιστίκια θεωρούνται η λιγότερο υγιεινή επιλογή.
Μπορεί να εκτεθούν σε αφλατοξίνη, τοξική ουσία που σχετίζεται με καρκίνο του ήπατος.
Είναι από τους ξηρούς καρπούς με τις περισσότερες αλλεργιογόνες αντιδράσεις, που μπορεί να αποβούν ακόμη και επικίνδυνες για κάποιους.
Και τα κάσιους;
Παρά τις φήμες ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, στην πραγματικότητα τα κάσιους δεν βρίσκονται στη λίστα με τους «κακούς» ξηρούς καρπούς. Αντιθέτως, αποτελούν καλή επιλογή, αρκεί να καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες.
Συμπέρασμα: Οι ξηροί καρποί είναι πολύτιμο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά χρειάζεται μέτρο και σωστή επιλογή. Καλύτερα να προτιμάτε αμύγδαλα, καρύδια ή φουντούκια και να καταναλώνετε με προσοχή κουκουνάρια, μακαντάμια και φιστίκια.