Οι λίστες των… ληστών!

 Άρθρο του Δημήτρη Ιατριδη

    Προφητικός αποδείχθηκε ο διαβόητος λήσταρχος Φ. Γιαγκούλας, όταν πριν από εκατό χρόνια περίπου προέβλεψε ότι: “Τώρα οι ληστές τριγυρνάνε στα βουνά. Σε μερικά χρόνια θα κυκλοφορούν στις πόλεις με γραβάτες”!
Το μοντέλο του ληστή με γραβάτα είναι η ιστορική εξέλιξη του ληστή με το ζιβάγκο… Μόνο που τότε η ληστεία του δημοσίου κορβανά,  είχε μετονομασθεί σε…  “δωράκι προς τον εαυτό του”!

  Ενδιάμεσα  βέβαια αναδείχθηκε το ρομαντικό μοντέλο του “ληστή με τις γλαδιόλες”.
Μόνο που δεν ευδοκίμησε και πολύ, επειδή ο κλάδος των τραπεζών, είχε μεγαλύτερη ειδίκευση από τον Βενάρδο, στην “καταλήστευση” του κοσμάκη…
  Σήμερα οι “ληστείες” στον μαγικό κόσμο του πλαστικού χρήματος, γίνονται με ανώδυνο τρόπο, όπως οι λαπαροσκοπήσεις στις εγχειρήσεις, χωρίς ο ενδιαφερόμενος να αντιληφθεί το παραμικρό!
Ποιός αντιλαμβάνεται π.χ. ότι σε μια μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό επί του γκισέ, η τράπεζα χρεώνει μέχρι 8 ευρώ και ότι το πενηντάρικο που έστειλε κάποιος πατέρας στο γιο φαντάρο, μπορεί να καταλήξει στα 42 ευρώ;
Ή ότι μπορεί κάποιος να βρεθεί εκπρόθεσμος στην εξόφληση των οφειλών προς την Εφορία αν δεν προνοήσει να προσθέσει στο συνολικό ποσό και την νόμιμη “προμήθεια” της τράπεζας, την οποία θα προεισπράξει, αφήνοντας ελλειμματικό υπόλοιπο, που δεν αναγνωρίζεται από το TAXIS!
  Αλλά η μεγάλη  “ληστεία”,  γίνεται  από τις λεγόμενες “κοινωφελείς” επιχειρήσεις του δημοσίου, όπως η ΔΕΗ, για την οποία οι συνδικαλιστές της, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, να παραμείνει στο δημόσιο, για να μην χάσει τον… κοινωνικό της χαρακτήρα (λέμε τώρα)!
Ο  “κοινωνικός χαρακτήρας”, της ΔΕΗ μεταφράζεται ως εξής: Εκτός από την καθαρή αξία της κατανάλωσης, τα δημοτικά τέλη και τα διάφορα, τόκοι υπερημερίας και στρογγυλοποιήσεις πληρωτέου ποσού,  υπάρχει και ο ασαφής όρος “ρυθμιζόμενες χρεώσεις” που αυτόματα διπλασιάζει το ποσό του λογαριασμού!
Αν κάποιος μπει στον πειρασμό να ζητήσει εξηγήσεις από το αρμόδιο γραφείο, για τον ασαφή αυτό όρο,  θα λάβει μια εξίσου ασαφή απάντηση, που θα τον αποπροσανατολίσει περισσότερο… Μέχρι που θα αναγκαστεί να αποχωρήσει άπρακτος, για να μην χάσει τον χρόνο του!
Αν πάλι επιμείνει, θα αρχίσει η περιφορά του από αρμόδιο σε… αναρμόδιο, μέχρι που θα απηυδήσει και θα τα “βροντήξει κάτω”!
  Εκτός κι αν “σκοντάψει” σε κάποιον εξ ίσου αγανακτισμένο υπάλληλο, για να λάβει την εξής ισοπεδωτική απάντηση:
Ρυθμιζόμενες χρεώσεις είναι ο επιμερισμός στους… έχοντες (βλ. συνεπείς) όλων των οφειλών προς την ΔΕΗ από αλλοδαπούς, αθίγγανους και λοιπούς μπαταξήδες, που δεν πληρώνουν ποτέ το ρεύμα που καταναλώνουν!
  Επίσης είναι η ελάφρυνση του κόστους μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος από τις νησιωτικές  (βλ. τουριστικές) περιοχές, που επιμερίζεται επίσης στους καταναλωτές της ενδοχώρας!
Τέλος, στις ίδιες χρεώσεις περιλαμβάνεται και ο τοπικός πόρος, δηλ. τα αντισταθμιστικά οφέλη προς τις περιοχές που επιβαρύνονται περιβαλλοντικά από την παραγωγή του ηλεκτρισμού.
Κι όλα αυτά η ΔΕΗ τα εντάσσει στην “κοινωνική πολιτική” την οποία ασκεί βέβαια σε βάρος των συνεπών καταναλωτών της!
Πρόσφατα ο δρ. Σόϊμπλε μέσα στο παραλήρημμα του κυνισμού του, είπε και μια αλήθεια: Ότι η Ελλάδα δεν είναι κράτος!
Η Ελλάδα δεν είναι κράτος, έτσι όπως το εννοεί αυτός.
Είναι κράτος που δημιουργήθηκε από  αρματωλούς και κλέφτες και δυστυχώς διοικείται μέχρι σήμερα από τους απογόνους τους…