ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΧΟΛΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ Η ΔΕΗ “”δεσμεύει” το Φράγμα Νεστορίου

  Το πράσινο φως από την ΔΕΗ, με γραπτή συμφωνία για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, περιμένει ο Δήμος Νεστορίου, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναζήτησης χρηματοδότησης του υδροηλεκτρικού σταθμού που θα κατασκευαστεί, όπως έχει προγραμματιστεί, στο φράγμα του Νεστορίου.
  Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει γραπτή δέσμευση της ΔΕΗ και αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τους ιθύνοντες του
Δήμου Νεστορίου, διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν έχει νόημα μια επισφαλής επένδυση που θα κοστίσει 10 έως 12 εκατομμύρια ευρώ!
Όπως άλλωστε δεν έχει νόημα να ολοκληρωθεί το φράγμα χωρίς την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου το οποίο καλλιέργησε προσδοκίες στον πρωτογενή τομέα του νομού, για την άρδευση 72.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 6000 στρέμματα ανήκουν στον Δήμο Νεστορίου.
Αν η ΔΕΗ καταληξει σε οριστική απόφαση, για την αγορά του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος, του οποίου η αξία σε ετήσια βάση υπολογίζεται στο 1.100.000 ευρώ προ φόρων, τότε θα πρέπει ο Δήμος, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  να συζητήσει με την Περιφέρεια τα ποσοστά που αναλογούν από τα καθαρά κέρδη του υδροηλεκτρικού σταθμού.
Πάνω σ΄ αυτό ο Δήμαρχος Νεστορίου Πασχάλης Γκέτσιος, φέρεται αποφασιμένος να διεκδικήσει το εκατό τοις εκατό της αξίας για τον Δήμο Νεστορίου γιατί όπως υποστηρίζει: “Είναι το μόνο ανταποδοτικό όφελος από την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, αφού και ο υδροηλεκτρικός σταθμός βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου μας”
  Παράλληλα ο Δήμος θα επωμισθεί και το βάρος της αναζήτησης πόρων, για την κατασκευή του σταθμού, κάτι που συνεπάγεται μεγάλο κόπο και διεκδικήσεις στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι η κατασκευή του φράγματος δεν θα ξεπεράσει κατά πολύ τα προβλεπόμενα όρια, από τις συνεχείς στάσεις εργασίας που κηρύσσουν κάθε τόσο οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.
Διότι και εκεί δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο με τις κατασκευάστριες εταιρειες “Ιωνια Οδός” και “Άκτωρ” για την συνέχιση του έργου.
Πάντως ο Δήμαρχος Πασχάλης Γκέτσιος δηλώνει αισιόδοξος τόσο για το φράγμα όσο και για το αρδευτικό, για το οποίο είπε ότι βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των μελετητικών γραφείων, από την πλευρά του υπουργείου, για την ανάθεση της μελέτης μέχρι το τέλος του χρόνου.