Πώς διαμορφώνονται οι τιμές, τι αναζητούν οι ενδιαφερόμενοι – Ποιες είναι οι πιο οικονομικές και ποιες οι πιο ακριβές κτηματαγορές στη Βόρεια Ελλάδα
Χρηματιστήριο υψηλών, αλλά και χαμηλών πτήσεων θυμίζει η κτηματαγορά της Βόρειας Ελλάδας με τις τιμές πώλησης σε κάποιες περιπτώσεις να έχουν αυξηθεί σημαντικά, έναντι της προηγούμενης χρονιάς, και σε άλλες να βρίσκονται καταβαραθρωμένες έως και 20,5%, όπως στην περίπτωση της Καστοριάς.
Με τις πωλήσεις να είναι παγωμένες λόγω της αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός και τις προσδοκίες να μειώνονται συνεχώς, οι τιμές σε Μακεδονία και Θράκη μοιάζουν με ασανσέρ καθώς σε κάποιες πόλεις είναι άκρως δελαστικές, ενώ σε άλλες λειτουργούν αποτρεπτικά για τον εκάστο ενδιαφερόμενο που πρέπει να υπερσκελίσει τις ενδεχόμενες δεύτερες σκέψεις που κάνει για την απόκτηση κατοικίας την περίοδο που διανύουμε. Πάντως όσοι εξακολουθούν να αναζητούν κατοικία προτιμούν να διαθέτει τουλάχιστον δύο δωμάτια και σαλόνι, που μεταφράζεται σε 80 με 100 τμ.
Επειδή ως Έλληνες θέλουμε, συχνά μετά μανίας, το δικό μας κεραμίδι, η Voria.gr κατέγραψε ενδεικτικά τις τιμές όπως διαμορφώνονται, μέσα από ιστοσελίδες μεσιτικών γραφείων, το τελευταίο διάστημα αλλά και πώς ήταν ένα χρόνο πριν, όταν η αγορά ακινήτων είχε μπει για τα καλά στον δρόμο της ομαλότητας.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως πλέον τα νεόδμητα είναι είδος σε εξαφάνιση καθώς η κατασκευή οικοδομών άρχισε να χάνεται κάπου στην έναρξη της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα τα καινούργια σπίτια στην πλειονότητά τους να είναι κατειλημμένα.
Πλέον μέχρι και πριν το ξέσπασμα της Covid- 19, ελάχιστοι ήταν οι γενναίοι που κατασκεύαζαν οικοδομές ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που μπροστά σε οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη φιγουράρουν πινακίδες που αναφέρουν πως πρόκειται να ξεκινήσει οικοδομή, της οποίας ωστόσο ούτε τα… θεμέλια δεν έχουν μπει.
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές
Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε ένα χρόνο καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη (17,9%). Η μέση τιμή πώλησης στον δήμο της Θεσσαλονίκης είναι στα 1.474 ευρώ, ενώ στους περιφερειακούς δήμους στα 1.120 ευρώ (η ετήσια αύξηση είναι στο 6,7%).
Η πλέον οικονομική αγορά ακινήτων είναι αυτή της Φλώρινας. Η μέση τιμή αγοράς του τετραγωνικού μέτρου τσίμπησε κατά 0,9% σε σχέση με πέρυσι. Φέτος διαμορφώνεται στα 510 ευρώ, όταν ένα χρόνο πριν ήταν στα 506.
Οικονομικό εξακολουθεί να είναι το Κιλκίς, με τη μέση τιμή όμως να είναι αυξημένη κατά 10% έναντι του 2019. Πιο συγκεκριμένα η τιμή πώλησης αγγίζει τα 550 ευρώ έναντι 500 ευρώ ένα χρόνο πριν.
Σημαντική άνοδο τιμών (9,4%) παρουσιάζουν τα Γρεβενά, με την τιμή του τμ να είναι στα 625 ευρώ.
Κατά 8,3% ενισχύθηκαν οι τιμές στη Δράμα (677 ευρώ/τμ ), ενώ στην Πιερία κατά 1,3% (950 ευρώ/ τμ).
Αύξηση (3,7%) καταγράφηκε στην τιμή του τμ στις Σέρρες που πλέον πωλείται προς 691 ευρώ.
Μικρή αύξηση (1,4%) εντοπίζεται στις τιμές των ακινήτων στην Κομοτηνή με το τμ να πωλείται προς 902 ευρώ.
Στα 1.643 ευρώ ανά τμ καθορίζεται η μέση τιμή στη Χαλκιδική, αυξημένη κατά 7,5% συγκριτικά με το 2019.
Σημαντική μείωση τιμών, της τάξης του 20,5%, έφερε η ελλιπής ζήτηση ακινήτων που καταγράφεται στην Καστοριά. Ενδεικτικά η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 667 ευρώ όταν ένα χρόνο πριν ήταν στα 839.
Οριακή μείωση (0,3%) καταγράφηκε στην Ξάνθη με την μέση τιμή του τμ να είναι στα 845 ευρώ.
Σταθερή, στα 714 ευρώ, παρέμεινε η τιμή του τμ στην Ημαθία, ενώ στην Πέλλα αγγίζει πλέον τα 720 ευρώ ανά τμ, αυξημένη κατά 4,3%έναντι της περσινής χρονιάς.