Δύο αγαπημένα ροφήματα βάζουν φρένο στον έβδομο πιο συχνό καρκίνο παγκοσμίως

Μία  ή και περισσότερες κούπες καφέ ή τσαγιού ημερησίως αποτελούν έναν απλό, αλλά αποτελεσματικό και επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο να μειώσουμε σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου Από το περιεχόμενο του πιάτου μας μέχρι τη συστηματική άσκηση, οι τρόποι να προφυλαχθούμε από την εμφάνιση καρκίνου με τη σφραγίδα της επιστήμης είναι σε αρκετές περιπτώσεις απλοί. Σε αυτή την εύκολη λίστα, φαίνεται πως έχει σημασία και το ρόφημα που βάζουμε μέσα στην κούπα μας, για ξεκινήσουμε ή να ολοκληρώσουμε τη μέρα μας.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Cancer, και ανέλυσε περισσότερες από δέκα μελέτες, η κατανάλωση καφέ και τσαγιού συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του στόματος και του λαιμού.

Ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, με τα ποσοστά να αυξάνονται στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Παρότι διαφορετικές μελέτες έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν να αξιολογήσουν κατά πόσον η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού σχετίζεται με τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου, τα αποτελέσματά τους ήταν αντιφατικά.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω τυχόν συσχετίσεις, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 14 μελέτες διαφορετικών επιστημόνων που συνδέονται με τη Διεθνή Κοινοπραξία Επιδημιολογίας του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου, μια συνεργασία ερευνητικών ομάδων από όλο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες της μελέτης απάντησαν σε ερωτηματολόγια για το πόσο συχνά έπιναν καφέ (με ή χωρίς καφεΐνη) και τσάι – συγκεκριμένα, πόσα φλιτζάνια την ημέρα, την εβδομάδα, τον μήνα ή τον χρόνο.

πηγή: ygeiamou.gr