Εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024

Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι αφιερωμένος από  το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) στο θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και  Έρευνα». Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς διοργανώνει ομιλία  με θέμα:

«Οι Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης και η συμβολή  τους στη βιώσιμη ανάπτυξη», με κεντρική ομιλήτρια την κα Μαριάνθη  Αναστασιάδου, Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΠΟ.

Το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Διαδρομών, έχει ως στόχο την  προώθηση, διατήρηση, αξιοποίηση και μεταβίβαση στις επόμενες γενιές της κοινής  ευρωπαϊκής υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Σκοπός τους είναι να  αναπτύξουν τον διαπολιτισμικό διάλογο, τις ανταλλαγές προσώπων και ιδεών και να  συμβάλουν, γενικότερα, στην κατανόηση της Ευρωπαϊκής ιστορίας και των  πολλαπλών πολιτιστικών εκφάνσεών της. Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΥΠ.ΠΟ.,  αποτελεί το σημείο επαφής για το πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του  Συμβουλίου της Ευρώπης. Στόχος του Τμήματος είναι η συνεχής ενίσχυση της  ελληνικής παρουσίας στις υφιστάμενες Διαδρομές, η προβολή ευρωπαϊκών δράσεων  στα μουσεία, με παράλληλη διερεύνηση κάθε δυνατότητας υποβολής νέων  προτάσεων ελληνικού ενδιαφέροντος. Οι Πολιτιστικές Διαδρομές αποτυπώνουν και  απεικονίζουν σημαντικά κεφάλαια της Ευρωπαϊκής μνήμης, ιστορίας και πολιτιστικής  κληρονομιάς και στοχεύουν στην ανάπτυξη σχεδίων συνεργασίας στους τομείς του  πολιτιστικού τουρισμού και της βιώσιμης πολιτιστικής ανάπτυξης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, στις 18:00 στο  Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.