Μεταβολή του καιρού προβλέπεται την Πέμπτη από τα δυτικά και βόρεια, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα ισχυρούς ανέμους, καθώς και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.
Πιο αναλυτικά:
Την Πέμπτη βροχές και βαθμιαία καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα, που από τις μεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Στερεά και την Εύβοια θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά από νωρίς το βράδυ, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές, από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).
Υπενθυμίζεται πως σήμερα Τρίτη η εικόνα του καιρού είναι τελείως διαφορετική, καθώς συνεχίζεται η ζέστη των προηγούμενων ημερών.
Ο καύσωνας των ημερών θεωρήθηκε ακραίο φαινόμενο, ήταν η εμμονή μιας συγκεκριμένης ατμοσφαιρικής διάταξης για αρκετές ημέρες πάνω από τη χώρα μας και είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν ρεκόρ πολλών δεκαετιών, όσον αφορά στις μέγιστες θερμοκρασίες του Μαΐου στην Ελλάδα.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές Κώστας Λαγουβάρδος και Σταύρος Ντάφης του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Μεσόγειο κατά τον μήνα Μάιο χαρακτηρίζεται από σύντομες εναλλαγές θερμών και ψυχρών περιόδων. Αυτό οφείλεται στην ολοένα ισχυρότερη θέρμανση του εδάφους από τον Ήλιο, καθώς πλησιάζουμε προς το θερινό ηλιοστάσιο.
Ταυτόχρονα, όμως, προϋπάρχουν ψυχρές αέριες μάζες σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη, οι οποίες συχνά βρίσκουν δίοδο προς τα νότια. Αυτή η πιο συνηθισμένη κυκλοφορία των αερίων μαζών προκαλεί συνήθως τον Μάιο αστάθεια στην ατμόσφαιρα και απογευματινές καταιγίδες.
Πιο σπάνια όμως, όπως φέτος, οι ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη μετακινούνται σε πολύ μικρά γεωγραφικά πλάτη, όπως στη Βόρεια Αφρική, και μετατοπίζουν πολύ θερμές αέριες μάζες πάνω από την Έρημο Σαχάρα προς τη Μεσόγειο. Σημαντικό ρόλο στην κίνηση αυτή των αεριών μαζών παίζει ο αεροχείμαρρος, ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε μεγάλα ύψη μέσα στην τροπόσφαιρα, σε ύψος εννέα έως δέκα χιλιομέτρων από το έδαφος.
Μεταξύ 15-18 Μαΐου ο αεροχείμαρρος αυτός εντοπίστηκε πάνω από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, σε ασυνήθιστα βόρειο γεωγραφικό πλάτος για την εποχή. Η δίοδος των πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική στα πολύ χαμηλά και πολύ θερμά στρώματα περιοχών της Νότιας Αλγερίας και Νότιας Λιβύης, οι οποίες κινήθηκαν βόρεια, επηρέασαν τα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Η ασυνήθιστη αυτή διάταξη της ατμόσφαιρας οδήγησε σε καύσωνα διαρκείας.

Χαλάει ο καιρός
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από σήμερα με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή πτώση.
Μάλιστα, αναμένονται αραιές νεφώσεις οι οποίες το βράδυ στα δυτικά θα πυκνώσουν. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα παραμείνουν αυξημένες στην ατμόσφαιρα κυρίως στα δυτικά και τα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις τοπικά στο Αιγαίο 5 μποφόρ και στα δυτικά νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση στο Ιόνιο.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, αλλά στα κεντρικά και νότια θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.
Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ