Κύριε πρόεδρε
Επί την ευκαιρία της πρότασης την οποία έκανε ο βουλευτής κ. Ζ. Τζηκαλάγιας να συγκροτηθεί επιτροπή για την λίμνη της Καστοριάς θεώρησααπαραίτητο να σας εκφράσω τις απόψεις οι οποίες προέρχονται από την πολυετή προεδρία μου στον Σύλλογο φύλων περιβάλλοντος , ο οποίος σύλλογος ασχολήθηκε πάρα πολύ με την λίμνη.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ
Μετά την ίδρυση του συλλόγου μας το 1973 αμέσως ο σύλλογος υπό την προεδρία μου ασχολήθηκε και με την λίμνη, βλέποντας την αναγκαιότητα του και πριν γίνουν οι εργασίες δημιουργίας του πάρκου και το πάρκινγκ μπροστά στην Νομαρχία ζητήσαμε από το Α.Π.Θ. την βοήθεια τους , άμεσα το πανεπιστήμιο ανταποκρίθηκε και πραγματοποίησε μελέτη υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Δ. Βαλαλά και του κύριου Χαρίση, προκειμένου να διαπιστωθεί η ποιότητα και η σταθερότητα του εδάφους προκειμένου να πραγματοποιηθεί κρηπιδότοιχος, για να χωρίσουμε την στεριά και την λίμνη, η μελέτη πραγματοποιήθηκε και μας παραδόθηκε και ο Σύλλογος μας την παραχώρησε στον Δήμο Καστοριάς, δυστυχώς μέχρι και στα 40 μέτρα βάθος δεν βρέθηκε σταθερό έδαφος και αποκλείστηκε τεχνικά η δημιουργία κρηπιδότοιχου , όμως οι καθηγητές μας υπόδειξαν ότι μπορεί εμπειροτεχνικά να πραγματοποιηθεί με πυκνή πασαλόπιξ και στην συνέχεια να πέσουν μπόκια πιστεύοντας ότι σε 30 χρόνια να δημιουργηθεί σταθερότητα εδάφους από την ίδια την φύση της , αντί αυτού έπεσαν χιλιάδες κυβικά μπάζα για την δημιουργία του πάρκινγκ της Νομαρχίας ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ εις βάρος της λίμνης.
Από το 1977 ο σύλλογος μας με πολλά έγγραφα ΣΧΕΤ Νο 1 διαμαρτύρεται και προτείνει να σταματήσει η μεγάλη καταστροφή της λίμνης από τις ανεξέλεγκτές φερτές ύλες που πέφτουν στην λίμνη και να δημιουργηθούν φράγματα πριν την εκβολή τους στην λίμνη από τους παραπόταμους γύρο από την λίμνη και ο κυρίως από τον παραπόταμο του Σταυροπόταμου, φωτογραφία ντοκουμέντο ΣΧΕΤ Νο2, ο οποίος είναι ο μεγάλος κίνδυνος, γιατί πιστεύουμε ότι σε λίγα χρόνια εάν δεν σταματήσουμε τις φερτές ύλες η λίμνη της Καστοριάς θα κοπή σε δύο και τότε δεν θα έχει κανένα κομμάτι της λίμνης ζωή. Διότι θα παύσουν να υπάρχουν τα υπόγεια ρεύματα στο βυθό της λίμνης με απρόβλεπτες συνέπειες για την σωτηρία της λίμνης. Σήμερα με γυμνό μάτι όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες <ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ> ΣΧΕΤ Νο3, φαίνεται καθαρά η μεγάλη ζημία που γίνετε στην λίμνη. Όλες οι μελέτες που έχουν γίνει για την λίμνη σε ένα συμφωνούν ότι πρέπει να σταματήσουμε τις φερτές ύλες. Αναφέρουμε μερικά από το δικό μου αρχείο Στις 14/5/2008 ΣΧΕΤ Ν ο 4, το Α.Π.Θ σχολή Δασοπονίας φυσικού περιβάλλοντος και ο καθηγητής Π. Στεφανίδης εκπέμπει SOS για την λίμνη από τον κίνδυνο των φερτών υλών. Στις 8/6/2008 ΣΧΕΤ Νο 5 πραγματοποιήθηκε συνέδριο με θέμα την λίμνη το οποίο προκάλεσε ο Σύλλογος μας. Όλοι οι σύνεδροι συμφώνησαν και αποφάσισαν ΑΜΕΣΣΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΤΩΝ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΩΝ. Στις 20/5/2008 ΣΧΕΤ Νο 6 ο Αναστάσιος Κοβάτσης συμφωνεί και προτείνει την άμεση επέμβαση για το σταμάτημα των φερτών υλών. Του Δ. Καρνάρα δασολόγου επιθεωρητής δασών και δεκάδες άλλες μελέτες συμφωνούν ότι ο μεγάλος κίνδυνος για την λίμνη είναι οι φερτές ύλες .
Στην προσπάθεια μας για την σωτηρία της λίμνης μας ο σύλλογος μας το 1987 αγόρασε από το Καναδά πολυμηχάνημα 30.000.000 δρχ για την χρήση του στην λίμνη και είναι το μοναδικό που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες μέχρι και σήμερα. Πέραν αυτής της αγοράς μέχρι σήμερα τίποτα δεν έγινε για την ποιότητα του νερού της λίμνης μας, εκτός από το βιολογικό σύστημα.
Το ενδιαφέρων για την εξυγίανση της λίμνης δεν σταμάτησε το 2019 πραγματοποιήσαμε δύο αναλύσεις του νερού ΣΧΕΤ Νο7 & 8 από τον ξεροπόταμο του Σταυροπόταμου ο οποίος βρίσκεται μεταξύ του Μαυροχωρίου & Πολυκάρπης οι οποίες επιβεβαιώνουν την κακιά ποιότητα του νερού, ΣΧΕΤ Νο 9, την οποία σας επισυνάπτω που δείχνουν καθαρά την μεγάλη ζημιά που γίνεται στην λίμνη από την ποιότητα του νερού που εισέρχεται στην λίμνη τα αποτελέσματα της ανάλυσης του νερού τα στείλαμε στις 18/6/2019 στην ΑΝΚΟ, ΣΧΕΤ Νο 10, η οποία είχε αναλάβει το έργο για το σταμάτημα των φερτών υλώ νκαι για την ποιότητας του νερού που εισέρχεται στην λίμνη. Δυστυχώς τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείχνουν ότι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα από τα έργα που πραγματοποιήθηκαν.
Μετά από τα παραπάνω ο δρόμος για την εξυγίανση της λίμνης είναι μονόδρομος , η λίμνη είχε 12.5 μέτρα βάθος και σήμερα έχει γύρο στα 8 μέτρα και αυτό σημαίνει έλλειψή νερού 4μέτρα επί 32τ.χ.λ αυτή η ποσότητα καλύφτηκε από φερτές ύλες ( λούνι) και τροφοδοτεί την ανάπτυξη των καλαμιών και μικραίνει την λίμνη. Όπως δείχνουν και οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες (ντοκουμέντα ) τις οποίες σας επισυνάπτω, γι΄ αυτό επιβάλλεται πριν την κατασκευή οποιοδήποτε έργο εξυγίανσης , πρέπει πρώτον να σταματήσουμε τις φερτές ύλες και μετά μπορούν να δρομολογηθούν όλες οι άλλες εργασίες για την εξυγίανση της λίμνης, προτείνουμε άμεσα (χθες) να είχαν κατασκευαστεί τα φράγματα πριν της εκβολής των ποταμών στην λίμνη, η λίμνη χρειάζεται ποσότητα καθαρού νερού, όχι νερό με μεγάλες ποσότητες από λούνι . Το λούνι δεν το χρειαζόμαστε, αυτός είναι ο μεγάλος εχθρός της λίμνης.
Όλοι θέλουμε την σωτηρία της λίμνης, όμως δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο για το σταμάτημα των φερτών υλών, εκτός του έργου του βιολογικού συστήματος που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια από το 1991 με άριστα και θετικά αποτελέσματα στην ποιότητα του νερού της λίμνης, εκτός από αυτό το έργο κανένα μα κανένα έργο δεν έχει πραγματοποιηθεί εκτός από τις πολλές μελέτες που όλες συμφωνούν ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της λίμνης είναι οι φερτές ύλες που πέφτουν ανεξέλεγκτα στην λίμνη, δυστυχώς γι’ αυτό τίποτα το ουσιαστικό δεν έγινε και ούτε φράγματα κατασκευάστηκαν.
Τέλος θέλω να πιστεύω ότι η λίμνη μας δεν χρειάζεται άλλες μελέτες και επιτροπές, από αυτές έχουμε. Εκείνο που χρειάζεται είναι έργα για το σταμάτημα των φερτών υλών για να σωθεί η λίμνη μας
Επειδή πιστεύω ότι βοηθώ με όλα τα παραπάνω γι’αυτό είμαι στην διάθεση σας και σας
Σας ευχαριστώ
Γρηγ. Τσάμης Τ. Πρόεδρος και ιδρυτής του Σ.Π.Φ.
Τ.Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε
Τ.Πόεδρος της Εν.Ξεν.Ν.Καστοριάς
ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
Κ. Μαρία Μουστάκα καθηγήτρια υδροβοτανικής υδροοικολογίας του τμήματος βιολογίας
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΡΙΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΑΘΗΝΑ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Βουλευτής Ν. Καστοριάς Κ.Ζ.Τζηκαλαγιας κ Ολυμπιας Τελιγιοριδου Καστοριάς
Περιφερειαρχη Δ.Μακεδονίας κ Γ Κασαπίδη,
Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.Καστοριάς κ Δ.Σαββόπουλο
Δήμαρχο Καστοριάς κ Ι Κορεντζίδη
ΑΝΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ