Η ακανόνιστη… κανονικότητα! (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Η κανονικότητα είναι ίσως η πιο παρεξηγημένη λέξη του ελληνικού λεξιλογίου τα τελευταία χρόνια, διότι έχει χάσει την πραγματική της έννοια και συνήθως χρησιμοποιείται για να εξευμενίσει μια κατάσταση που κινείται σε αρνητική τροχιά και δεν διαφέρει σε τίποτε με την προηγούμενη.

Ειδικά στην Ελλάδα των μνημονίων και της πανδημίας και ειδικότερα στην Καστοριά της “απογουνοποίησης”- συν τα δύο προηγούμενα- η έννοια της κανονικότητας, μοιάζει με… οφθαλμαπάτη, που συναντάει κάποιος με την μορφή όασης, όταν αποφασίσει να διασχίσει την έρημο της Σαχάρας.

Μια τέτοια έρημο, με κινούμενη άμμο μάλιστα, μας περιμένει από εδώ και πέρα, όταν με το καλό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημάνει την λήξη συναγερμού της πανδημίας. Αφήνοντας πίσω της ερείπια και κατεστραμμένες ζωές που θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ορθοποδήσουν!

Τώρα αν αυτή την εξέλιξη κάποιοι την βάφτισαν προκαταβολικά “επιστροφή στην κανονικότητα”, ας αναλάβουν και την ευθύνη να εξηγήσουν στον κόσμο γιατί αυτή δεν θα έρθει ποτέ!

Αλλά κι αν ακόμα το αποτολμήσουν, προκειμένου να αποκομίσουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, υπάρχουν οι αμείλικτοι αριθμοί που θα τους διαψεύσουν. Πέρυσι τέτοιο καιρό, δηλ. 9 Μαϊου 2020, ο αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα ανέρχονταν στα 19 και 1 θάνατος. Αλλά κανείς δεν μιλούσε για επάνοδο στην κανονικότητα και όλοι έβλεπαν με δέος τον ζόφο που ανοίγονταν μπροστά τους.

Σήμερα , ένα χρόνια μετά, 9 Μαϊου 2021, ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 1.428 και οι θάνατοι στους 51( πολύ λιγότεροι από τις προηγούμενες μέρες), όλοι ευαγγελίζονται την επιστροφή στην κανονικότητα και σχεδιάζουν με αισιοδοξία το μέλλον της χώρας και των πολιτειών της.

Αλλά κι αν ακόμα επιτευχθεί το ευκταίο αυτό σενάριο, για την δημόσια υγεία, υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, που ακούει στο όνομα επιχειρηματικότητα και οικονομία.

Εκεί τα πράγματα είναι αρκετά θολά, όπως θα ήταν και τα κριτήρια με τα οποία ενισχύθηκαν ποικιλοτρόπως διάφορες επιχειρήσεις (και σε τοπικό επίπεδο) με χρήματα που προήλθαν από εξωτερικό δανεισμό και θα κληθούν στο μέλλον να αποπληρώσουν όλοι οι Έλληνες μέσω της φορολογίας!

Καθότι το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, όταν και όποτε ανοίξει τους πακτωλούς που περιμένουμε, δεν είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτεί τον “Πύθο των Δαναϊδων” εσαεί, για επιχειρηματίες και επιχειρήσεις – φαντάσματα, που είναι όμως φίλα προσκείμενοι προς την εκάστοτε κυβέρνηση.

Υπ΄ αυτή την έννοια, τόσο για τις “Επιστρεπτέες Προκαταβολές”, όσο και για το “Πρόγραμμα Ρευστότητας των Επιχειρήσεων” που υλοποίησε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου, που καλύπτει ενδεχομένως κάποιες παρατυπίες, τις οποίες πρέπει να ξεδιαλύνουν οι αρμόδιες κρατικές αρχές. Και, όπως με την “λίστα Πέτσα” να δοθεί άπλετη δημοσιότητα για τις ωφελούμενες επιχειρήσεις, σε επίπεδο Περιφέρειας τουλάχιστον.

Μόνο τότε θα πειστούν άπαντες, ότι τα κρατικά χρήματα δεν πήγαν στον βρόντο…