Αποφασισμένος να δώσει περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους αλλά και να πείσει με κάθε τρόπο όσους ακόμη δεν έχουν προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υποχρεώσει όλους να εμβολιαστούν. “Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη” σημειώνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα χαρακτηρίζει “free riders” τους ανεμβολίαστους τονίζοντας πως “είναι αυτοί οι οποίοι περιμένουν από τους άλλους να κάνουν τη δουλειά. Οι τζαμπατζήδες. Το τζάμπα πέθανε, όμως” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αποκωδικοποιώντας όσους δεν έχουν προσέλθει ακόμα στα εμβολιαστικά κέντρα ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως πρόκειται για ένα ανομοιογενές σύνολο, που εκτός από τους αρνητές, “υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι μπορεί να είναι ακόμα καχύποπτοι ή κάποιοι οι οποίοι κατά την άποψή μου η συμπεριφορά τους είναι εξαιρετικά κατακριτέα. Είναι αυτοί που λένε: δεν βαριέσαι, ξέρω ότι δουλεύει, να το κάνουν οι άλλοι, να ξεπεραστεί η πανδημία, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να το κάνω εγώ”.
“Δεν θα πιάσω κανέναν από τον λαιμό να εμβολιαστεί”
Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις συνεχείς μεταλλάξεις του κορονοϊού ενόψει φθινοπώρου και επανέλαβε πως όσοι χάνουν την ζωή τους από την νόσο είναι ανεμβολίαστοι. “Ανέτρεξα και βρήκα τα στοιχεία για τους τρεις μήνες, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, για την ηλικιακή κατηγορία 60 με 80. Και πράγματι είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά. Έχασαν τη ζωή τους 2.245 συμπολίτες μας σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία αυτούς τους τρεις μήνες. Από αυτούς, εμβολιασμένοι ήταν μόλις 22. Οι 2.223 ήταν ανεμβολίαστοι”. Παράλληλα είπε για όσους αποφεύγουν τον εμβολιασμό ότι θα πρέπει να αναλάβουν και τις συνέπειες. “Δεν μπορώ να πιάσω κανέναν από τον λαιμό. Δεν μπορώ να καταστήσω τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Αλλά όλοι αναλαμβάνουν πια τις συνέπειές τους”.
Γιατί επετράπη το μεικτό σύστημα στην εστίαση
Ο πρωθυπουργός απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν απαγόρευσε την είσοδο στους ανεμβολίαστους στους εσωτερικούς χώρους, υποστήριξε πως καμία χώρα δεν έχει πάρει αυτό το μέτρο επισημαίνοντας πως μία τέτοια απόφαση θα κινούνταν πάνω στα συνταγματικά όρια. “Θα πρέπει και κάποιος ο οποίος είναι ανεμβολίαστος να έχει τη δυνατότητα να διασκεδάσει. Και σίγουρα θα υπάρχουν μαγαζιά τα οποία θα του δίνουν τη δυνατότητα και την επιλογή να το κάνει, απλά θα έχουν χαμηλότερη πληρότητα”.
Ωστόσο σημείωσε πως αν οι επιχειρήσεις αποφασίσουν να δέχονται μόνο τους εμβολιασμένους τότε δεν θα υπάρξει συνταγματικό ζήτημα, αλλά την απόφαση θα πάρει η αγορά. “Εάν η αγορά απαντήσει με το να είναι όλα τα καταστήματα, καταστήματα εμβολιασμένων, θα έχεις φτάσει στο ίδιο αποτέλεσμα, αλλά με ένα τρόπο ο οποίος κατά την άποψή μας είναι συνταγματικά πιο στέρεος” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Υγειονομικό σαμποτάζ από τον ΣΥΡΙΖΑ”
Χρησιμοποιώντας ιδιαιτέρως σκληρούς χαρακτηρισμούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για την στάση της απέναντι στην πανδημία και για τις διαδηλώσεις που έγιναν το διάστημα που τα κρούσματα έσπαγαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. “Κάποια στιγμή πρέπει να το πούμε, ότι υπήρξε ένα ουσιαστικότατο σαμποτάζ, υγειονομικό σαμποτάζ, με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους -το οποίο τελικά από ό,τι φαίνεται δεν ήρθε κιόλας- από κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι ασυγχώρητο για εμένα, ασυγχώρητο” είπε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισε ως “εξαγορά” των νέων το “freedom pass” που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε “να την εξαγοράσουμε με τι όφελος; Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι σε δύο χρόνια που θα γίνουν εκλογές θα θυμάται η νεολαία ότι δώσαμε 150 ευρώ;” Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η “κάρτα ελευθερίας” δεν είναι υποχρεωτική “πιστεύω όμως ότι είναι ένα σημαντικό κίνητρο, το οποίο αν προστεθεί και σε δράσεις του ιδιωτικού τομέα, πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει σημαντικά στο να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού”.
Εκλογές στο τέλος της τετραετίας
Με αφορμή την συμπλήρωση δύο ετών από την διακυβέρνηση της χώρα από τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στην “Καθημερνή της Κυριακής” αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιτευχθεί, στην κρίση με την Άγκυρα και στην εξομάλυνση των σχέσεων μετά την συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά και στις προκλήσεις που έρχονται, επαναλαμβάνοντας πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. “Έχουμε ένα Ταμείο Ανάκαμψης να διαχειριστούμε. Έχουμε μία οικονομία η οποία σαφέστατα ανακάμπτει και πιστεύω ότι θα ανακάμψει γρήγορα. Έχουμε πολύ δημιουργικές πολιτικές τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε προς όφελος των πολιτών”.
“Χυδαίες επιθέσεις” εναντίον της συζύγου του
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προσωπικές επιθέσεις που εξακολουθεί να δέχεται η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι. “Στοχοποιήθηκε χυδαία και νομίζω ότι τώρα πια έχουμε μάθει και ακριβώς τι έχει συμβεί. Άρα, αυτοί που ασκούν κριτική ας κοιτάξουν πρώτα τις δικές τους συμπεριφορές” είπε χαρακτηριστικά φωτογραφίζοντας τα όσα είχε υποστηρίξει στην προανακριτική επιτροπή ο Χρήστος Καλογρίτσας.
Ωστόσο αναφέρθηκε και για την στοχοποίηση που δέχονται τα παιδιά του στα social media. “Ο γιος μου έκανε τη θητεία του στον Έβρο, όλη του τη θητεία στον Έβρο. Και έχει κάθε λόγο να είναι πολύ περήφανος, γιατί έκανε μια κανονικότατη θητεία, με πάρα πολλές υπηρεσίες. Ούτε το διαφήμισε, ούτε προσπάθησε να αποκομίσει κανείς κάποιο όφελος. Τώρα, τι θέλετε να σας πω; Να το πω, μιας και μου κάνατε την ερώτηση, ναι, προφανώς υπήρχαν μηχανισμοί που στοχοποίησαν μέχρι και την προσωπική του σχέση”.