Νεκρή από πυροβόλο όπλο εντοπίστηκε νεαρή αρκούδα στην Καστοριά – Έρευνα για το παράνομο περιστατικό

Ένα θλιβερό περιστατικό συνέβλη σήμερα, Δευτέρα 19 Μαΐου 2025, στην περιοχή Λιθιά της Καστοριάς. Μια νεαρή αρσενική αρκούδα εντοπίστηκε νεκρή από πυροβόλο όπλο,

προκαλώντας έντονη ανησυχία και καταδίκη από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις αρμόδιες αρχές.

Κάτοικοι της περιοχής, αντικρίζοντας το άψυχο σώμα του άτυχου ζώου, ειδοποίησαν άμεσα το Δασαρχείο Καστοριάς. Στελέχη του Δασαρχείου και της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Καλλιστώ” έσπευσαν στο σημείο και επιβεβαίωσαν τον τραγικό θάνατο της αρκούδας. Το ζώο, ηλικίας περίπου 2,5 ετών και βάρους 60 κιλών, έφερε εμφανές τραύμα από πυροβόλο όπλο, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια αμφισβήτησης για την αιτία του θανάτου του.

Η θανάτωση αρκούδας αποτελεί μια παράνομη και καταδικαστέα πράξη. Το Δασαρχείο Καστοριάς, αντιλαμβανόμενο τη σοβαρότητα του περιστατικού, ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως το συμβάν από τη Δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους.

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό παράνομης θανάτωσης αρκούδας στην Ελλάδα. Η λαθροθηρία παραμένει ένα διαχρονικό και μείζον πρόβλημα, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο προστατευόμενα είδη της άγριας πανίδας, όπως η αρκούδα.

Οι αρμόδιες αρχές υπενθυμίζουν στους πολίτες ότι σε περίπτωση που διαπιστώσουν την παρουσία αρκούδας κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή σε χώρους ανθρώπινης δραστηριότητας, είναι ζωτικής σημασίας να ενημερώσουν άμεσα το Δασαρχείο ή την Αστυνομία. Στη συνέχεια, εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα ενεργοποιηθεί το προβλεπόμενο πρωτόκολλο για τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης, οι οποίες είναι εκπαιδευμένες για την ασφαλή διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

Επισημαίνεται με έμφαση ότι η αρκούδα στην Ελλάδα είναι ένα απόλυτα προστατευόμενο είδος, τόσο από την εθνική όσο και από τη διεθνή νομοθεσία. Το είδος και ο βιότοπός του προστατεύονται από το Δασικό Κώδικα, την Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΕ), τη Σύμβαση της Βέρνης και τη Σύμβαση της Ουάσινγκτον (CITES). Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009), η αρκούδα ταξινομείται στα Κινδυνεύοντα Είδη, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για αυξημένη προστασία και επαγρύπνηση. Η θανάτωση ή ο τραυματισμός αρκούδας διώκεται ποινικά, και οι παραβάτες αντιμετωπίζουν αυστηρές κυρώσεις.

Το τραγικό αυτό περιστατικό στην Καστοριά αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την επιτακτική ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την προστασία της άγριας ζωής και την καταπολέμηση της λαθροθηρίας. Η απώλεια κάθε ατόμου ενός είδους που βρίσκεται σε κίνδυνο αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για τη βιοποικιλότητα της χώρας μας.