Τόσο χρυσαφένια και αφράτη! Σε μια ωραία τυρόπιτα δεν λέμε ποτέ όχι

Η συνταγή προέρχεται από Άννα Γιαννίκου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Μια καλή τυρόπιτα δεν χρειάζεται πολλά λόγια – μόνο άρωμα, τραγανό φύλλο και αφράτη γέμιση. Αυτή η συνταγή συνδυάζει τη φέτα με κίτρινα τυριά και μια ανάλαφρη επικάλυψη με αυγά, κρέμα γάλακτος και σόδα που την κάνει να φουσκώνει και να μοσχοβολάει. Ιδανική για πρωινό, κολατσιό ή συνοδευτικό σε κάθε τραπέζι.

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 500 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
  • 350 γρ. διάφορα κίτρινα τυριά (π.χ. γκούντα, κασέρι, ένταμ), τριμμένα
  • 6 αυγά
  • 330 γρ. κρέμα γάλακτος
  • ½ ποτήρι σόδα (αναψυκτικό τύπου soda water)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, με λειτουργία αέρα.

Λαδώνουμε καλά το ταψί ώστε να μην κολλήσει η πίτα στο ψήσιμο. Στρώνουμε φύλλα κρούστας, λαδώνοντάς τα ένα-ένα ενδιάμεσα, ώστε να δημιουργηθεί τραγανή βάση.

Απλώνουμε πάνω τους όλα τα τριμμένα τυριά – τη φέτα και τα κίτρινα τυριά. Ανακατεύουμε ελαφρώς για να πάνε παντού.

Σκεπάζουμε με άλλα 3 φύλλα, τα οποία επίσης λαδώνουμε ενδιάμεσα.

Σε μπολ χτυπάμε τα 6 αυγά με την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε ξανά. Αυτό το μείγμα θα δώσει υγρασία και αφράτη υφή στην πίτα.

Περιχύνουμε σιγά-σιγά το μείγμα πάνω από τα φύλλα, φροντίζοντας να πάει παντού. Αφήνουμε το ταψί στην άκρη για 10 λεπτά, ώστε να απορροφηθεί μέρος του υγρού και να «καθίσει» σωστά το γέμισμα.

Ψήνουμε την πίτα στους 190°C με αέρα, για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να σταθεροποιηθεί η γέμιση.

Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά πριν την κόψουμε.

Tips:

  • Λάδωμα σε κάθε φύλλο: Εξασφαλίζει τραγανή, χρυσαφένια κρούστα. Μην το παραλείπεις.
  • Η σόδα βοηθάει στο φούσκωμα: Μην την αντικαταστήσεις με νερό – κάνει διαφορά στην υφή.