Μακροζωία: 5 μικρά μυστικά που δεν κοστίζουν

Απλές επιλογές ζωής, όπως η καλή διατροφή και η συχνή άσκηση είναι μακράν «οι πιο αποτελεσματικές τακτικές μακροζωίας, ενώ τίποτα δεν τις φτάνει».

Η μακροζωία, σήμερα, αποτελεί στόχο πολλών.

Η λέξη μακροζωία χρησιμοποιείται ορισμένες φορές καθώς και ως συνώνυμο του προσδόκιμου ζωής στη δημογραφία. Ωστόσο, ο όρος μακροζωία ενίοτε αναφέρεται αποκλειστικά σε ιδιαίτερα μακρόβια μέλη ενός πληθυσμού, ενώ το προσδόκιμο ζωής ορίζεται πάντα στατιστικά δηλαδή σαν τον μέσο αριθμό των ετών το οποίο απομένουν σε μια δεδομένη ηλικία.

Για παράδειγμα, το προσδόκιμο ζωής ενός πληθυσμού στην γέννηση είναι το ίδιο με τη μέση ηλικία θανάτου για όλα τα άτομα τα οποία γεννήθηκαν το ίδιο έτος (στην περίπτωση των κοορτών). Η μακροζωία θεωρείται πιο πολύ σαν όρος για το γενικό κοινό το οποίο σημαίνει «τυπική διάρκεια ζωής» ενώ οι συγκεκριμένοι στατιστικοί ορισμοί θα πρέπει να διευκρινίζονται ειδικά και συγκεκριμένα όποτε είναι απαραίτητο.

Οι στοχασμοί για τη μακροζωία έχουν συνήθως ξεπεράσει και απομυθοποιήσει την αναγνώριση της συντομίας της ανθρώπινης ζωής ενώ έχουν συμπεριλάβει τη σκέψη για μεθόδους οι οποίες παρατείνουν την ζωή. Η μακροζωία ήταν ένα θέμα όχι μόνο για την επιστημονική κοινότητα αλλά και για συγγραφείς ιστοριών όπως ταξιδιών, επιστημονικής φαντασίας αλλά και ουτοπικών μυθιστορημάτων.

Υπάρχουν πολλές δυσκολίες στον έλεγχο για το ποια είναι η μεγαλύτερη ανθρώπινη ζωή η οποία έχει υπάρξει ποτέ με τα σύγχρονα πρότυπα επαλήθευσης, αυτό συμβαίνει για λόγους όπως η ανακρίβεια ή έλλειψη στατιστικών στοιχείων γεννήσεων. Η μυθοπλασία, ο θρύλος και η λαογραφία έχουν προτείνει ή διεκδικούν τη διάρκεια ζωής στο παρελθόν ή το μέλλον πολύ μεγαλύτερη και μακρόβια από αυτές οι οποίες επαληθεύονται από τα σύγχρονα πρότυπα, και οι αφηγήσεις μακροζωίας και οι μη επαληθευμένοι ισχυρισμοί μακροζωίας μιλούν συχνά για την ύπαρξή τους στο παρόν.

Οι New York Times, σε δημοσίευμά τους, επισημαίνουν τα μικρά μυστικά για μακροζωία που δεν κοστίζουν μια… περιουσία:

  • Γυμναστείτε. Δεν έχει σημασία πού.
  • Μια υγιεινή διατροφή υπερτερεί των συμπληρωμάτων.
  • Στόχος είναι οι επτά σταθερές ώρες ύπνου.
  • Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας να είναι πιο αισιόδοξος.
  • Για να ελέγξετε αν λειτουργούν τα παραπάνω, δείτε πώς αισθάνεστε.

Iδιωτικές κλινικές, που προσφέρουν καταγραφή γονιδιώματος έναντι 20.000 δολαρίων. Γυμναστήρια με ετήσια συνδρομή 40.000 δολαρίων. Μεταγγίσεις πλάσματος αίματος για 10.000 δολάρια τη συνεδρία. Εκπαιδευτές ύπνου και αξεσουάρ αξίας 300 δολαρίων. Το κυνήγι της μακροζωίας έχει γίνει ακριβή υπόθεση. Αυτό δεν είναι όμως δεδομένο, καθώς ειδικοί εκτιμούν ότι πολλές από τις τακτικές που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να παρατείνουν τη ζωή μας είναι συνήθως οι φθηνότερες. Απλές επιλογές ζωής, όπως η καλή διατροφή και η συχνή άσκηση είναι μακράν «οι πιο αποτελεσματικές τακτικές μακροζωίας, ενώ τίποτα δεν τις φτάνει», λέει ο καθηγητής Βιολογίας Τζον Τάουερ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. Τα διαφημιζόμενα από ινφλουένσερ συμπληρώματα διατροφής, οι θεραπείες οξυγόνου και εκείνες με βλαστοκύτταρα για τη μακροζωία «είναι στην καλύτερη περίπτωση πειραματικά. Αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα, καλύτερα να κάνετε όσα η επιστήμη και η ιστορική εμπειρία έχουν επιβεβαιώσει», προσθέτει ο Τζόζεφ Κάφλιν του Πανεπιστημίου ΜΙΤ της Βοστώνης.

dnews.gr