Ζωντανό σενάριο για ανοσία τον Ιούνιο

Έως τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία του 60% που θα ανακόψει την εξέλιξη της πανδημίας. «Κλειδί» για την υλοποίηση του στόχου είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, όχι μόνο η ροή των εμβολίων αλλά και η προθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν.

«Υπολογίζοντας ότι θα έχουμε αρκετά εμβόλια και ότι περίπου δύο εκατομμύρια το μήνα θα μπορούν να εμβολιάζονται, θεωρούμε ότι αν υπάρχει θετική προσέγγιση του κόσμου, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα έχει καλυφθεί ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, το 60% μπορεί και 70%», σημειώνει μιλώντας στο «kathimerini.gr» ο κ. Αθανάσιος Σκουτέλης, καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Αν και το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό, όπως εξηγεί, δεν μιλάμε για την περίπτωση της γρίπης που έγκειται στην ευχέρεια των πολιτών εάν θα το κάνουν ή όχι αλλά για κάτι που θα πρέπει να κάνουν άπαντες, διαφορετικά δεν θα μπορεί να εξασφαλιστεί η ανοσία.

«Με υγειονομικούς, άτομα άνω των 70 και ευπαθείς ομάδες δεν προκύπτει το 60% γιατί αυτοί όλοι είναι γύρω στα 4 εκατ. Άρα θα εμβολιαστούν όλοι με εξαίρεση τους κάτω των 18 ετών και τις εγκύους, επειδή δεν έχουν περιληφθεί στις κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει. Όχι ότι θα παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα, αλλά επειδή επισήμως δεν ξέρουμε αν είναι ασφαλές σε αυτή την κατηγορία», δηλώνει.

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν τις επόμενες ημέρες θα είναι οι υγειονομικοί, ακολουθούν οι άνω των 70 ετών και οι ασθενείς υψηλού κινδύνου για να πέσει σταδιακά ο μέσος όρος ηλικίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ο γενικός πληθυσμός θα μπορεί να κάνει το εμβόλιο προς τον Μάρτιο.

«Ήδη τώρα θα έρθουν κάπου 7.000, μέσα στον Γενάρη και Φλεβάρη 700.000 από τη Pfizer αλλά στο μεταξύ πιθανότατα θα έχουν πάρει έγκριση και τα άλλα δύο εμβόλια που τρέχουν τώρα στην πρώτη τριάδα. Άρα ενδέχεται με την άφιξη του νέου έτους να αρχίσουν να φθάνουν και τα εμβόλια της Moderna και τον Φεβρουάριο και της AstraZeneca που είναι ακόμα πιο πολλά», εξηγεί ο κ. Σκουτέλης.

Σχολιάζοντας τον σκεπτικισμό πολιτών, απαντά πως το ερώτημα δεν είναι το «εάν» αλλά το «πότε» θα εμβολιαστούμε.

«Μπορεί να έχουμε εμβόλια και οργανωμένο σύστημα χορήγησης, αλλά αν δεν προσέλθει ο κόσμος, όλα αυτά θα είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Δεν μπορεί να είσαι γιατρός σε μονάδα εντατικής θεραπείας και να μην έχεις εμβολιαστεί. Είναι ζήτημα επαγγελματικής ευσυνειδησίας», προσθέτει.

Τέλος, προειδοποιεί πως εάν δεν υπάρξει το αναγκαίο ποσοστό «θα σερνόμαστε συνεχώς με lockdown, με αποτέλεσμα την ψυχολογική και ουσιαστική κατάρρευση όλων μας και κυρίως την κατάρρευση της οικονομίας».

kathimerini.gr