Ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω της παραλλαγής Omicron της Covid-19 είναι μειωμένος κατά ένα τρίτο συγκριτικά με τη Δέλτα, ανακοίνωσαν ερευνητές του Imperial College London σε επιστημονική σύσταση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση.
Η μείωση του κινδύνου από την Omicron συγκριτικά με τη Δέλτα αυξάνεται στα δύο τρίτα όταν εξετάζονται σοβαρές συνέπειες, όπως η εισαγωγή στο νοσοκομείο ή ο θάνατος, δήλωσαν οι ερευνητές.
Εντούτοις, και παρά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στην κοινότητα, φαίνεται πως η Δέλτα καλά κρατεί δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στο σύστημα Υγείας, αφού, όπως σε δραματικό τόνο, αναφέρουν γιατροί και νοσηλευτές από τα νοσοκομεία πρώτης γραμμής, οι νοσηλείες είναι αυξημένες, καθημερινά δέχονται νέα περιστατικά, τα οποία είναι από μόλυνση από Δέλτα και δεν φαίνεται προς το παρόν αποκλιμάκωση στο θέμα των νοσηλειών.
Το Capital.gr ρώτησε τον τον διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, Mount Sinai Ηospital, του Τορόντο Γιάννη Πρασσά για το πόσο πρέπει να μας ανησυχεί αυτή η επιμονή της Δέλτα και τι θα μπορούσε να σημάνει αυτό για το μέλλον: “Είναι νωρίς ακόμη για να ξέρουμε αν τελικά η Όμικρον θα “μονοπωλήσει” στις κοινότητες μας (που δείχνει ως το πιο πιθανό σενάριο) ή αν θα δούμε μια εναλλαγή ή και συνύπαρξη Όμικρον-Δελτα, μέχρι να έρθει και κάποια άλλη παραλλαγή. Το ξέρουμε και από άλλους ιούς (π.χ. γρίπη) ότι μπορεί να συνυπάρχουν στελέχη δύο διαφορετικών εξελικτικών γραμμών (lineages). Οι δύο αυτές παραλλαγές έχουν μεγάλη ανοσολογική απόσταση και έτσι δεν μπορεί να αποφευχθεί το σενάριο συνύπαρξης. Θα το δούμε αυτό καθώς θα περνάει ο καιρός και θα προσαρμόσουμε τις άμυνές μας κατάλληλα. Αυτό που πρέπει να μας κάνει να αισιοδοξούμε είναι ότι τα εμβόλια που έχουμε είναι άκρως αποτελεσματικά έναντι στην πιθανότητα βαριάς νόσησης και απέναντι στην Δέλτα και απέναντι στην Όμικρον και απέναντι σε οποία άλλη παραλλαγή έχουμε δει μέχρι σήμερα”, κατέληξε ο κ. Πρασσάς.
Από τη δική του πλευρά, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου “Παπανικολάου”, Νίκος Καπραβέλος δεν σταματά να εκφράζει τις ανησυχίες του για το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν φαίνεται να εκτοπίζει την Δέλτα. “Δεχόμαστε πολύ μεγάλη πίεση από τη Δέλτα κυρίως. Δεν έχουμε δει το 50% – 50% (σ.σ σε Δέλτα και Όμικρον), ένα 10% είναι ένα Όμικρον. Μάς κάνει εντύπωση ότι επιμένει η Δέλτα, έχουμε νέες μολύνσεις. Η Όμικρον δεν εκτοπίζει τη Δέλτα, κι είναι ανησυχητικό αυτό”. Για να καταλήξει, στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Πρασσά “Δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτύπωμα της Όμικρον”.
Σε συνέχεια των παραπάνω, ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αναφερόμενος στην κατάσταση των νοσοκομείων στη χώρα, εξήγησε ότι υπήρχαν περίπου 600 διασωληνωμένοι, πριν αρχίσουν να αυξάνονται, λόγω της Δέλτα, η οποία δεν αποκλιμακώνεται εύκολα, κάτι αναμενόμενο, λόγω των χαρακτηριστικών της. Η “Δέλτα” συμβάλλει στις σοβαρές νοσηλείες αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων σε σύγκριση με την “Omicron”. Ωστόσο, διευκρίνισε, όσοι έχουν εμβολιαστεί και με την αναμνηστική δόση, είναι περισσότερο προστατευμένοι έναντι της Δέλτα. Παράλληλα, και όσοι μολύνθηκαν με την Omicron έχουν μεγάλη προστασία έναντι της “Δέλτα”.
capital.gr