Φασόλια Καστοριάς: Από 4.50€ στο χωράφι, 12.60€ στο ράφι!

Μεγάλη έξαρση παρουσιάζει από τον περασμένο χρόνο το φαινόμενο της αισχροκέρδειας στο εμπόριο των οσπρίων και ιδιαίτερα των περίφημων φασολιών της Καστοριάς, με την τιμή τους να διαμορφώνεται στα 12,60€ το κιλό στα ράφια των μεγάλων σούπερ – μάρκετ της πρωτεύουσας!

Ενώ η τιμή που δίνεται από τους χονδρεμπόρους στον παραγωγό είναι στα 4.50€ το κιλό, που μόλις και μετά βίαςκαλύπτει το κόστος παραγωγής.
Παράλληλα η μεγάλη διαφορά στην τιμή φαίνεται πως «άνοιξε την όρεξη» στις μεγάλες εταιρίες τυποποίησης και εμπορίας του προιόντος, οι οποίες, όπως καταγγέλλει το Ινστιτούτο Καταναλωτών, επιδίδονται σε αθρόες εισαγωγές φασολιών από τρίτες χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Κιρκιζία κλπ) τα οποία στην συνέχεια διαθέτουν στην εγχώρια αγορά ως «Καστοριανά» με τιμές… ελληνικές!

Σ’ αυτό συνέβαλε, βέβαια, και η πολύ μειωμένη παραγωγή των τελευταίων ετών, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που δημιούργησε ελλείψεις στην αγορά του φασολιού και εκτίναξε κατακόρυφα την ζήτησή του.
Μπροστά σ’ αυτό το ανεξέλεγκτο ράλυ των τιμών και την τεράστια διαφορά από «το χωράφι στο ράφι», το ΙΝ.ΚΑ. κάλεσε τους καταναλωτές να μπουκοτάρουν τα συγκεκριμένα προιόντα, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι: «Δεν μπορούμε να αγοράζουμε φασόλια γίγαντες Καστοριάς στα 12,50€ το κιλό και γίγαντες… Κίνας 7,80€ το κιλό, φασόλια απλά 6,50€ το κιλό και φασόλια μέτρια 8,50€ το κιλό!

Τα όσπρια δε, τα περισσότερα είναι εισαγωγής σε πολύ χαμηλές τιμές, από Καναδά, Κίνα, Κιρκιζία, Πολωνία, Τουρκία κλπ.»
Το πρόβλημα των παράνομων «ελληνοποιήσεων» οσπρίων και κυρίως φασολιών που έχουν μεγάλη ζήτηση στην εγχώρια αγορά, δεν είναι ούτε πρόσφατο ούτε προσωρινό
Αλλά ξεκίνησε με τα πρώτα μνημόνια – κάπου το 2012 – όταν το κόστος παραγωγής τους έκανε απαγορευτική την τιμή πώλησης για τον μέσο έλληνα καταναλωτή.
‘Ηταν τότε που είδαν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες καταγγελίες για νοθεία του τοπικού προιόντος με εισαγόμενα, κατώτερης ποιότητας και αμφιβόλου προελεύσεως!

Ενώ ο θόρυβος που δημιουργήθηκε τότε δεν φάνηκε να πτοεί τους μεσάζοντες και οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων εξαντλήθηκαν σε μερικές συσκέψεις ρουτίνας, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα.
Σήμερα που το πρόβλημα, με τις συνεχείς ανατιμήσεις, έγινε πλέον ανεξέλεγκτο ακόμα και για τους αρμόδιους μηχανισμούς του κράτους, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να απαξιωθεί το τοπικό προιόν και να εκφυλλιστεί το «εθνικό πιάτο

Ρεπορτάζ: ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ