Πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ορίσει πλαφόν στην αγορά τους

Closeup detail of a woman shopping in a supermarket
Closeup detail of a woman shopping in a supermarket

Στο ναδίρ τα αποθέματα σιτηρών στους αλευρόμυλους

Σε θολά νερά έχει αρχίσει να βαδίζει σιγά σιγά η αγορά ειδών πρώτης ανάγκης στη διατροφική αλυσίδα. Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία οι τιμές σε βασικά αγαθά, όπως το αλεύρι, το λάδι και η ζάχαρη, έχουν πάρει την ανιούσα, ενώ και η ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη φτωχή επάρκεια στην αγορά, έχει αναγκάσει πολλά καταστήματα τροφίμων να βάζουν «κόφτη» στην αγορά πολλών προϊόντων. Μάλιστα, στις αρχές του μήνα αλυσίδα σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιείται στη βόρεια Ελλάδα και έχει δίκτυο 80 καταστημάτων όρισε όριο στην πώληση αλευριού, που επιτρέπει την αγορά 10 τεμαχίων τού ενός κιλού ανά πελάτη, το οποίο δεν είναι λίγο, αλλά επιβεβαιώνει τις αγορές πανικού από την πλευρά των καταναλωτών, που προσπαθούν να «χτίσουν» στοκ υπό τον φόβο ελλείψεων και ανατιμήσεων, και την προσπάθεια της αλυσίδας να μην ξεμείνει από προϊόν. Ωστόσο, πλαφόν στην αγορά αλευριού, ζάχαρης και λαδιού έχει κάνει την εμφάνισή του και στην Αττική, όπου μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εφαρμόζουν τον «κόφτη», επιτρέποντας στους πελάτες να αγοράζουν -από τα τρία παραπάνω προϊόντα- έως τέσσερα τεμάχια. Μάλιστα, οι καταναλωτές ενημερώνονται μόλις φτάσουν στο ταμείο.

Στο μεταξύ, ο «κόφτης» έκανε την εμφάνισή του και στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου ορισμένοι προμηθευτές ηλιελαίου άρχισαν να βάζουν πλαφόν στην ποσότητα που δίνουν στις επιχειρήσεις, υπό τον φόβο των ελλείψεων. Μάλιστα, σε δηλώσεις της στο cretapost, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη τόνισε ότι «το ηλιέλαιο έχει ανέβει από εννέα στα 26 ευρώ. Δεν υπάρχει αποθεματικό και αναγκάζονται οι μεγάλες αλυσίδες τροφοδοσίας να βάζουν πλαφόν στην ποσότητα που δίνουν».

Ωστόσο, ένας άλλος εφιάλτης έρχεται να προστεθεί στα παραπάνω. Η επάρκεια στους εγχώριους μύλους φτάνει σχεδόν για έναν με δύο μήνες, με τα αλώνια στο σκληρό σιτάρι να αρχίζουν σε τέσσερις μήνες από τώρα. Επίσης, στα σιτάρια υψηλής πρωτεΐνης, με τα οποία φτιάχνονται αρκετά άλευρα, το απόθεμα έχει υποχωρήσει κάτω από τις 50 ημέρες. Και μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει έρθει στην Ελλάδα κανένα καράβι με σιτάρι, ενώ η αναζήτηση εναλλακτικών οδών για την προμήθεια μαλακού σίτου, η τιμή του οποίου ανά τόνο έχει «πετάξει» στα ύψη στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων, βρίσκει προσκόμματα. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι αλευροβιομήχανοι έχουν προχωρήσει σε προσεκτικό σχεδιασμό διαχείρισης των αποθεμάτων τους. Με λίγα λόγια, το ενδεχόμενο να πούμε «το ψωμί ψωμάκι» είναι ορατό όσο ποτέ άλλοτε.

Πέραν, όμως, αυτού, από τη διαφαινόμενη κρίση δεν γλιτώνουν και τα ζώα, τα οποία ήδη υποσιτίζονται λόγω της έλλειψης ζωοτροφών, πράγμα που θα επηρεάσει σε λίγο καιρό την παραγωγή κρεάτων και γάλακτος.