Η βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο αποτελούν το επόμενο στοίχημα για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Στις αρχές του νέου έτους πρόκειται να ενταχθούν στην εφαρμογή του μέτρου 100.000 επιχειρήσεις με 600.000 εργαζόμενους σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο.
Αρχικά και κατά τους πρώτους μήνες του έτους η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα είναι πιλοτική με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, στα πετρελαιοειδή και στα ορυχεία.
Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να δώσει σαφείς οδηγίες για την επέκταση του μέτρου, από το οποίο περιμένει ουσιαστικά αποτελέσματα στην μάχη για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.
Ο σχεδιασμός για το νέο έτος προβλέπει την εφαρμογή του μέτρου στο σύνολο της οικονομίας, έτσι ώστε να «απεικονίζεται» σε πραγματικό χρόνο η εικόνα της απασχόλησης και των ωρών εργασίας όλων των εργαζομένων της χώρας.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό μετά το καλοκαίρι αναμένεται να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα σε τουρισμό – επισιτισμό. Η πιλοτική εφαρμογή του είναι μάλιστα πιθανό να αρχίσει εντός του καλοκαιριού, ωστόσο και πάλι με 3μηνη ή 4μηνη διάρκεια. Στο ενδιάμεσο δεν αποκλείεται να ενταχθούν και οι υπόλοιποι κλάδοι όπως χονδρικό εμπόριο, υπηρεσίες, δραστηριότητες υγείας, εκπαίδευση, κατασκευαστικές δραστηριότητες κ.ά.
Οι εργαζόμενοι που έχουν φυσική παρουσία στις επιχειρήσεις όπου εργάζονται, θα υποχρεώνονται να δηλώνουν με ψηφιακό τρόπο την ώρα εισόδου τους και την ώρα αποχώρησής τους, σε καθημερινή βάση. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να υποβάλλεται υποχρεωτικά στο σύστημα Εργάνη ΙΙ.
Το μέτρο στοχεύει στον περιορισμό της υπερεργασίας και στην καταγραφή των υπερωριών. Η χρήση της ψηφιακής κάρτας διευκολύνει το έργο της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση εντοπισμού υποδηλωμένης εργασίας, το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, δηλαδή είναι το μέγιστο δυνατό.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα είτε επεκτείνοντας ένα ήδη υπάρχον σύστημα ωρομέτρησης, αν διαθέτουν τέτοιο είτε αποκτώντας ένα καινούριο. Στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάστηκαν το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν ορισμένοι κλάδοι, όπως είναι αυτοί της ενέργειας (φυσικό αέριο, πετρέλαιο), λόγω της περιόδου έναρξης του μέτρου.
Πάντως μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες και από την πλευρά των εργαζομένων λίγα λεπτά απόκλιση είτε ως προς την έναρξη είτε ως προς τη λήξη της βάρδιας. Για να αποφευχθούν περιπτώσεις επιβολής προστίμων χωρίς να συντρέχει ουσιαστικός λόγος (πχ έναρξη εισόδου στο χώρο εργασίας πέντε λεπτά πριν από το προκαθορισμένο ωράριο), εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στην υπουργική απόφαση, ειδικός όρος με τον οποίο θα δίνεται επέκταση του χρόνου σήμανσης από τον εργοδότη προς το σύστημα Εργάνη. Τώρα είναι 15 λεπτά και ίσως αυτό το χρονικό διάστημα επεκταθεί στα 45 λεπτά. Έτσι, θα δίνεται μεγαλύτερη ανοχή στην είσοδο, αλλά και στην αποχώρηση από το χώρο εργασίας, ενώ ταυτόχρονα, θα έχει και η επιχείρηση μεγαλύτερη ευχέρεια στην αποστολή των απαραίτητων δεδομένων, στο σύστημα Εργάνη.
ot.grhttps://www.ot.gr/2023/12/14/epixeiriseis/psifiaki-karta-ergasias-erxetai-se-viomixania-kai-lianiko-emporio/