Μέσα από τη στήλη της “Βιβλιοπαρουσίασης” συνεχίζουμε το συναρπαστικό μας ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου με το βιβλίο της δημοσιογράφου Βίκυς Φλέσσα με τίτλο «Γιατί Ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ», από τις Εκδόσεις Αρμός.
Λίγα λόγια για την Βίκυ Φλέσσα
H Βίκυ Φλέσσα είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Φιλολογικό Τμήμα, Κλασική Κατεύθυνση), καθώς και της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έχει εργαστεί 33 χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Η εκπομπή της «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» στην ΕΡΤ είναι η μακροβιότερη εκπομπή συνεντεύξεων στην ελληνική τηλεόραση. Συμπληρώνει φέτος (2022) τον 20ο χρόνο και έχουν φιλοξενηθεί σε αυτήν εξέχουσες προσωπικότητες της Επιστήμης, της Τέχνης, της Θεολογίας και της Φιλοσοφίας από την Ελλάδα και τον κόσμο. Με τον Καθηγητή Γλωσσολογίας κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη επιμελούνται και παρουσιάζουν την γλωσσική εκπομπή «Σε προσκυνώ, γλώσσα» στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Διεθνούς Αμνηστίας, της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και της Ενώσεως Σμυρναίων. (Πηγή: “Εκδόσεις Αρμός”, 2022)
Λίγα Λόγια για τον Ματθαίος Γιωσαφάτ
Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ (1937-2022) αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963 και απέκτησε την ειδικότητα του νευρολόγου-ψυχιάτρου το 1967. Μετέβη για περαιτέρω σπουδές στο Λονδίνο, όπου και παρέμεινε για δεκαπέντε χρόνια. Εκεί έλαβε μετά από εξετάσεις διάφορα διπλώματα στην Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική (Δίπλωμα Ψυχολ. Ιατρικής, ανώτατο Δίπλωμα Ψυχιατρικής του Κολλεγίου Ψυχιάτρων κ.λπ.). Εξελέγη διευθυντής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Κέντρο Παιδικής και Οικογενειακής Ψυχιατρικής Finchley Λονδίνου). Δίδαξε στο Κέντρο Towistock και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Ιατρικό Μεταπτυχιακό Κέντρο) ως επίκουρος καθηγητής (Senior Lecturer). Έκανε επίσημη πενταετή εκπαίδευση στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία και τετραετή στην Ομαδική Ανάλυση και Οικογενειακή Θεραπεία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εξελέγη διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Ίδρυσε με άλλους την Ελληνική Εταιρία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, που εκπαιδεύει στην ατομική ψυχαναλυτική θεραπεία, και την Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος και διευθυντής του Εκπαιδευτικού της Ινστιτούτου. Υπήρξε τακτικό μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών Εταιρειών και έχει μετάσχει στη συγγραφή πολλών επιστημονικών βιβλίων και πολυάριθμων άρθρων. Έχει κληθεί να μιλήσει σε πολλά κέντρα του εξωτερικού (Παν/μιο Οξφόρδης, London School of Economics κ.ά.) καθώς και σε πολυάριθμα νοσοκομεία, επιστημονικά κέντρα, στη σειρά διαλέξεων του Megaron Plus κ.λπ. Είναι και ο ιδρυτής, με άλλους συναδέλφους, της Παιδοψυχιατρικής Εταιρίας Ελλάδος, της οποίας και εξελέγη ο πρώτος πρόεδρος.
Κριτική Παρουσίαση
Μιά ολόκληρη Ψυχαναλυτική Συνεδρία στο κόστος ενός βιβλίου! Αυτό, τελικά, είναι το προτεινόμενο σήμερα πόνημα της κ. Φλέσσα, που τιμάται στα βιβλιοπωλεία στα 19 ευρώ!
Με τη μορφή διαλόγου, λοιπόν, μεταξύ του διάσημου ψυχιάτρου Ματθαίου Γιωσαφάτ και της διάσημης, επίσης, συγγραφέως αναλύεται η συμπεριφορά μας, ιδιαίτερα στις σχέσεις μας με τους γονείς και το άλλο φύλλο. Όλα τα συμπεράσματα, φυσικά, είναι βασισμένα στον δάσκαλο της Ψυχιατρικής, τον Σίγκμουντ Φρόυντ.
Πολλά από τα συμπεράσματα μας εκπλήσσουν τόσο, μέχρι του σημείου να τα αμφισβητούμε. Αν είναι δυνατόν το μικρό κοριτσάκι των τριών χρονών να είναι ερωτευμένο με τον πατέρα του και να μισεί τη μητέρα του επειδή αυτή κοιμάται μαζί του! Αν είναι δυνατόν το αγοράκι των τριών χρονών να ζηλεύει τον πατέρα του επειδή είναι πιό δυνατός και να θέλει να τον σκοτώσει (αυτό είναι το γνωστό Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα, ενώ για την κόρη ο Άλφρεντ Άντλερ το έχει ονομάσει Σύνδρομο της Ηλέκτρας).
Στη συνέχεια ο διάσημος ψυχίατρος μας λέει πως η όποια τραυματική ύστερη ζωή του ανθρώπου προσδιορίζεται από τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής του!
Ανακρινόμενος ανηλεώς από τη συγγραφέα ο γιατρός, απαντάει και στα πιό δύσκολα και αναπάντεχα ερωτήματα, κάνοντάς μας ακροατές μιας δύσκολης γλώσσας, που φτάνει κάποιες φορές να μας κάνει να κοκκινίζουμε! Τα κάναμε όλα αυτά όταν ήμασταν μικροί και δεν το θυμόμαστε, αυτή είναι η επιστημονικά απάντηση. Και για πολλούς, που η ζωή τους εξελίχθηκε σε ναυάγιο, σε μια προβληματική κατάσταση, σε μιά αποτυχία, ακόμα και στο έγκλημα, αίτια είναι τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής του! Πού να το ήξερε ο καθένας μας, κύριε Γιωσαφάτ, να έτρεχε κάθε τρεις και κάτι στον ψυχίατρο, όπως τρέχουμε όπως τρέχουμε στις μανικιουρίστ όταν μεγαλώνουν τα νύχια μας;
Η γλώσσα της συνέντευξης δεν είναι ακαταλαβίστικη, επιστημονική, ξένη προς τον κοινό αναγνώστη του βιβλίου. Αντίθετα, συναντάμε λέξεις και όρους που τους αναφέρουμε καθημερινά, έστω κοκκινίζοντας όταν μας ακούει το άλλο φύλλο. Η αμεσότητα αυτή είναι που έκανε διάσημο τον συγκεκριμένο ψυχίατρο, όπως έκανε και άλλους π.χ τον Θάνο Ασκητή στον τομέα του!
Τηλεοπτική περσόνα η συγγραφέας του βιβλίου, μαθαίνουμε πως θα συμπεριληφθεί στη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών μεγάλου κόμματος. Αν τελικά εκλεγεί, περιμένουμε να καθιερώσει, μέσω ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών τον Ψυχίατρο της Γειτονιάς, για να μην έχουμε την άγνοια που είχαμε πριν διαβάσουμε αυτό το βιβλίο!
Απόσπασμα
Χρειάζεται, λοιπόν, πολλή προσοχή και από τους δυο γονείς πως θα χειριστούν το θέμα, καθώς το κορίτσι απομακρύνεται από την μητέρα και προσκολλάται στον πατέρα. Μπορεί να σπρώχνει τους γονείς του, όταν τους βλέπει να φιλιούνται ή όταν αγκαλιάζονται, να θέλει να μπαίνει στη μέση και να τους χωρίζει, να αγκαλιάζει τον μπαμπά περιπαθώς. Σε κάποιες πιο έντονες περιπτώσεις, ενδέχεται να εκφράζει στην μαμά αυτό που σκέπτεται: «Θέλω να πεθάνεις και να παντρευτώ τον μπαμπά!», και άλλα τέτοια.
Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου
– Είμαστε όλοι “τραυματισμένοι” από τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής μας;
– Υπάρχει ασυνείδητο;
– Πώς και από τι επηρεάζεται η ερωτική συμπεριφορά μας;
– Πού οφείλονται τα προβλήματα στην σεξουαλικότητά μας;
– Φθονούν οι γυναίκες τους άνδρες ή οι άνδρες τις γυναίκες;
– Πώς είναι οι καλές μητέρες με τα κορίτσια τους και πώς με τα αγόρια τους;
– Ποιο είναι το “τρίτο πόδι” στην σχέση του ζευγαριού;
– Είναι πολυγαμική η γυναίκα;
– Μαθαίνεται η αγάπη;
– Γιατί απατάμε τους συντρόφους μας;
– Γιατί μας αρέσει το “τζάμπα”;
– Είναι το Διαδίκτυο μια τοξική μήτρα;
– Γιατί παραμένουμε σε κακοποιητικές σχέσεις;
– Πού σκοντάφτουμε στην εφηβεία;
– Τι συμβαίνει με τα μοναχοπαίδια και τα πρωτότοκα παιδιά;
– Πώς επιλέγουμε ψυχοθεραπευτή;
– Έχει ξεπεραστεί ο Φρόυντ;
– Γιατί δεν ερωτεύονται οι ώριμοι άνθρωποι;
Αυτές και πολλές άλλες απορίες από την καθημερινότητά μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους και τον ψυχικό μας βίο συζητεί ο ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ με την Βίκυ Φλέσσα.
*Το βιβλίο το πήραμε από το βιβλιοπωλείο «Το Φανάρι» 11ης Νοεμβρίου 2
Η παρουσίαση του βιβλίου «Γιατί ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ;» Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 & ώρα 19:00 στο Ενυδρείο Καστοριάς (Ζαλόγγου 3, Καστοριά).
Δημήτρης Ιωαννίδης
Ελένη Κωστοπούλου